Linkovi

Čeku: Možemo napraviti kompromis Srbi na Kosovu da ali, Kosovo u Srbiji - ne


Jedan od glavnih prioriteta kosovske Vlade jeste integracija manjina, uspostavljanje poverenja i pomirenje nacionalnih zajednica, što je ujedno i veliki izazov za koji moramo dokazati da smo dorasli u političkom smislu, poručuje u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike kosovski premijer, Agim Čeku.

Čeku tvrdi da vlada svakodnevno šalje pozitivne signale srpskoj zajednici da je ozbiljna u svojim nastojanjima da se pospeši povratak i njihovo uključivanje u kosovsku društvenu realnost, jer po njegovom mišljenju Srbima je bolje da žive dostojan život u svojoj kući, nego u izbeglištvu.

“Nedavno smo potpisali protokol o povratku i počeli izgradnju sela Srpski Babus. Ono što nedostaje jeste politička volja i komunikcija sa srpskom zajednicom. Fali nam da Srbi priznaju vladu Kosova kao svoju, kako bi od nas mogli da očekuju da rešimo njihove probleme.”

Premijer se složio da na Kosovu nije jednostavno biti pripadnik manjinske zajednice, što potvrdjuju brojni primeri preostalih Srba koji su prihvatili novu realnost, a čija se perspektiva zasniva na isčekivanju otvaranja škola na maternjem jeziku, rekonstrukciju svojih kuća i nadoknade štete počinjene u martvskom nasilju 2004. godine.

“Perspektive ima. Dosta gradjana koji su ostali i vratili se na Kosovo pokazalo je dobru volju i time nas obavezuju da podržimo ljude koji žele da žive ovde. Garantujemo školu, jezik,kulturu, slobodu izražavanja. Ponudili smo rešenje za školu na srpskom u Prištini ali nažalost roditelji su se odlučili da njihova deca ipak pohadjaju nastavu u Gračanici.”

Po Čekuovom mišljenju deo odgovornosti za sadašnje stanje snose i srpski predstavnici koji su pod jakim uticajem zvaničnog Beograda:

“Pogrešno je što Srbi ne učestvuju u institucijama, jer oni svoje probleme mogu rešiti samo sa nama, jer za to mi imamo odgovornost i obavezu.”

Upitan da pojasni koliko je kosovsko društvo uistinu spremno da saradjuje sa institucijama u realizaciji ciljeva kojima teži vlada Čeku je kazao:

“Toliko se ružnih stvari desilo u bliskoj prošlosti tako da jednostavno ne možemo reći hajde da sve zaboravimo. Da bi se sve to vratilo na staro treba dosta vremena. Medjutim, polako se stvara povoljna klima i danas je moguće uraditi ono što je bilo nezamislivo 1999, 2000. i 2001. godine. Nekada bi neko kritikovao vladu što obnavlja samo kuće kosovskih Srba, što danas više nije slučaj.”

Za kosovskog premijera nezavisnost Kosova je jedina realna opcija:

“Nezavisnost je neophodna za stabilnost, sigurnost, ekonomski razvoj, regionalnu bezbednost, regionalnu saradnju i uspostavljanje medjusobnog poverenja. Slušao sam da je stav Skupštine Srbije bio Srbi na Kosovu, Kosovo u Srbiji! I tu možemo napraviti kompromis, Srbi na Kosovu da, ali Kosovo u Srbiji - ne.”


XS
SM
MD
LG