Linkovi

Palestinske ekstremne grupe prete da će izvršiti napade na palestinske banke


Stacioniranje novih bezbednosnih snaga na Zapadnoj obali podstiče zategnutost izmedju rivalskih palestinskih frakcija.

Bezbednosne snage koje broje 2.500 pripadnika, lojalne palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu i njegovom pokretu Fatah, stacionirane su u gradu Dženinu na Zapadnoj obali, što je novi izazov za vladu koju predvodi islamska militantna grupa Hamas. Članovi takozvanih ”Specijalnih zaštitnih jedinica“ izašli su na ulice, noseći sliku bivšeg palestinskog lidera Jasera Arafata. Oko 70 muškaraca je bilo naoružano. Pripadnici novih bezbednosnih snaga navode da je to odgovor na Hamasovo stacioniranje sličnih jedinica u Gazi pre dve nedelje, što je dovelo do uličnih sukoba izmedju paravojnih snaga Hamasa i Fataha i podstaklo strahovanja da bi mogao da izbije gradjanski rat. Izraelski analitičar Gil Jaron kaže da Fatah koji je izgubio na parlamentarnim izborima u januaru, namiruje račune sa Hamasom:

”Mislim da oni imaju suprotne uloge i Fatah to otvoreno navodi. Oni kažu: tačno znate šta ste nam uradili kada smo bili na vlasti sada ćemo mi to činiti vama, kako ne biste imali šansu da uspete“ kaže Jaron.

Medjunarodne sankcije koje su osiromašile vladu Hamasa još više povećavaju tu tenziju. 165 hiljada vladinih službenika već tri meseca ne dobija plate. Sjedinjene Države i Evropa su ponudili da obnove slanje pomoći u vrednosti od više stotine miliona dolara, ukoliko se Hamas odrekne nasilja i prizna Izrael, ali je Hamas odbio taj predlog. Da bi se ublažila finansijska kriza, palestinske banke su donele odluku da pruže beskamatne zajmove za 40 hiljada vladinih službenika. Banke u početku nisu bile voljne da saradjuju sa vladom predvodjenom Hamasom, strahujući od sankcija Sjedinjenih Država. Mdjutim, zajmovi su ipak najavljeni pošto su četiri naoružane palestinske frakcije pretile da će izvršiti napade na banke, ukoliko plate vladinih službenika ne budu isplaćene.

XS
SM
MD
LG