Linkovi

Francuska se zalaže da Savet ministara EU potvrdi rezultate referenduma


Francuska se zalaže da Savjet ministara Evropske unije, na sastanku sredinom juna, potvrdi rezultate referenduma o državnom statusu Crne Gore što će otvoriti put zemljama-članicama za priznavanje crnogorske nezavisnosti na bilataralnoj osnovi. To je rekao francuski ambasador u Beogradu Ig Perne u razgovoru sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem.

U saopštenju sa sastanka Ig Pernea i Đukanovića se navodi da je izražen obostrani interes da, nakon sprovođenja neophodnih procedura, što prije počne uspotavljanje punih diplomatskih odnosa i otvaranje diplomatskih predstavništava.

Perne je prenio predsjedniku Vlade čestitke premijera i ministra inostranih poslova Francuske na uspješno sprovedenom referendumu i ostvarenom referendumskom rezultatu kojim je obnovljena nezavisnost Crne Gore.

Zahvalivši na čestitkama, Đukanović je obavijestio sagovornike da su osnovni prioriteti Vlade i drugih institucija Crne Gore u postreferendumskom periodu, ubrzanje puta ka evropskim i evroatlantskim integracijama, regulisanje odnosa sa Srbijom na stabilnim osnovama i izgradnja što šireg političkog konsensusa u Crnoj Gori.

Predsjednici Republike, Skupštine i Vlade Filip Vujanović, Ranko Krivokapić i Milo Đukanović biće domaćini svečanog prijema koji će sjutra biti održan u Vili Gorica povodom obnove nezavisnosti.

Poziv da prisustvuju svečanom prijemu dobili su predstavnici javnog, političkog, naučnog, kulturnog i sportskog života Crne Gore, sudske vlasti, kao i predsjednici Republike, Skupštine i Vlade Srbije. Poziv je uručen i predstavnicima izvršnih i sudskih organa Državne zajednice, Vojske Srbije i Crne Gore, kao i predsjednicima crnogorskih parlamentarnih političkih partija.

Pokret za nezavisnost okončao je danas svoju misiju, poručio da je pitanje države riješeno za sva vremena i pozvao crnogorsku političku javnost da radi na unutrašnjem pomirenju i za dobrobit Crne Gore.

Glavni odbor Socijalističke narodne partije sjutra će se odrediti prema rezultatima referenduma o državnom statusu Crne Gore. Očekuje se da će biti odlučeno da li će poslanici te partije prisustvovati sjutrašnjem svečanom zasijedanju Skupštine Crne Gore na kome će biti proglašena nezavisnost.


XS
SM
MD
LG