Linkovi

Dvojica «stanara» Međunarodne svemirske stanice izašli u redovnu kontrolu


Dvojica «stanara» Međunarodne svemirske stanice danas su prvi put – otkako su smijenili dvanaestu posadu –izašli u redovnu kontrolu Stanice. Istovremeno, NASA se priprema sa nastavak svojih spejs-šatl misija.

Ruski komandir Pavel Vinogradev i američki inženjer Džef Vilijams izašli su, u svojim odijelima ruske prozvodnje, na šest sati kako bi provjerili ispravnost sistema koji generiše kiseonik, zamijenili spoljnu kameru i premjestili kabl. Takođe, dvojica su astronauta izvršili biotestove kojima se utvrđuje stepen kontaminacije svemira. Bila je to prva šetnja svemirom ove, 13. posade Međunarodne svemirske stanice u posljednjih 6 godina.

Današnja kontrola obavljena je mjesec uoči planiranog lansiranja NASA-ingog šatla Diskaveri. Planirano lansiranje Diskaverija označilo bi obnovu misija nakon katastrofe šatla Kolumbija 2003. godine u kojoj je poginulo svih 7 astronauta. Od tada su na redizajn i posebno – bezbjednosne sisteme šatla - potrošeni milioni dolara. Program menadžer šatl misija u NASA-i, Vejn Hejl, kaže da svobuhvatna provjera nije registrovala ništa što bi odložilo lansiranje Diskaverija ka Međunarodnoj stanici.

"Na osnovu onoga što danas znamo, nema nijednog razloga da šatl ne bude lansiran 1. jula."

Hejd dodaje da će se određene modifikacije bezbjednosnih komponenti činiti kontinuirano i ubuduće.

U posadi koju bi Diskaveri trebalo da ponese u julu, trebalo bi da bude i njemački astronaut Tomas Rajter, čijim će dolaskom svemirska stanica prvi put poslije 2003. dobiti i trećeg stanara. U drugoj polovini avgusta šatl Atlantis će na svemirsku stanicu dopremiti tehnologiju koja je neophodna za njeno proširenje.
Američki zamjenik upravnika stanice Kirk Šajrmen očekuje da će prisustvo njemačkog astronauta omogućiti više vremena za naučna istraživanja.

"Biće olakšana priprema nadgradnje svemirkse stanice. Višak ljudi znači i višak vremena koje astronauti koriste za naučne eksperimente i istraživanja, a nama će time pomoći da realizujemo planirane misijei letove i do Stanice."

Na Međunarodnu svemirsku stanicu trebalo bi još da budu instalirane evropska, ruska i japanska laboratorija, američki tunel koji povezuje te četiri laboratorije, kanadski kran i jedno automatizovano bespilotno evropsko kargo vozilo.


XS
SM
MD
LG