Linkovi

Solana: EU će ispuniti obećanja o evropskoj budućnosti Srbije


Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Havijer Solana izjavio je da će EU ispuniti obećanja o evropskoj budućnosti Srbije, ali da pre toga Srbija mora da prizna novu državu Crnu Goru i da reši problem koji ima u saradnji sa Haškim sudom.

Sa Srbijom kao pravnom naslednicom državne zajednice želimo da izgradimo najbolje moguće odnose, rekao je Solana i odao da će razgovori o pridruživanju sa Evropskom unijom biti nastavljeni kada Beograd prizna nezavisnost Crne Gore. Posle razgovora sa Havijerom Solanom srpski predsednik Boris Tadić izjavio je da prihvata zvanične rezultate referenduma u Crnoj Gori i da očekuje da će vlade dve države što pre rešiti sva pitanja budućih odnosa.

I šef diplomatije dosadašnje državne zajednice Vuk Drašković posle razgovora sa Solanom rekao je da su nesporni rezultati referenduma u Crnoj Gori i naglasio da državni razvod Srbije i Crne Gore mora da bude, kako je rekao, kao među rođenom braćom.

Međutim, srpski premijer Vojislav Koštunica na konferenciji za novinare posle sastanka sa Havijerom Solanom izneo je niz kritika na račun Evropske unije zbog odnosa prema referendumu u Crnoj Gori i prekida pregovora sa Srbijom zbog Haškog tribunala.

Govoreći o mogućoj pomoći Evropske unije u razdruživanju Srbije i Crne Gore, Koštunica kaže da je Havijeru Solani preneo da ta pomoć apsolutno nije potrebna, da su stvari potpuno jasne i da Srbija prihvata rezultate referenduma jer ih je, kako je rekao, Evropa blagoslovila.

Koštunica je rekao da je neobjašnjivo da šest godina posle demokratskih promena u Srbiji umesto partnerskih odnosa Srbije i Evropske unije i dalje postoje pritisci i uslovljavanja. Na to je Havijer Solana poručio da Srbija mora da ispuni svoje obaveze i u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom, jer što pre to bude rešeno, to će biti bolje za sve.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Havijer Solana, sastao se i sa liderom SNP Predragom Bulatovićem.

Predsednik Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović rekao je danas da nije ovlašćen da kaže pre sjednice Glavnog odbora hoće li ta stranka priznati rezultat referenduma, ali je precizirao da je SNP opredeljena da nastavi saradnju sa Evropskom unijom.

"SNP neće odustati od svog građanskog i evropskog puta. Evropske integracije su veoma važne i bitne i mi ćemo uvažavati u potpunosti politiku EU prema Crnoj Gori i Zapadnom Balkanu", kazao je Bulatović nakon sastanka sa visokim evropskim predstavnikom EU Havijerom Solanom.

Bulatović je rekao da je Solani objasnio neka pitanja koja su bila u pismu koje mu je ranije uputio, kao i da mu je saopštio da je bilo veoma važno prisustvo EU tokom referendumskog procesa.

"To je uticalo da Crna Gora bude u miru i relativnoj stabilnosti. Ono što sam rekao je da je Crna Gora i posle referenduma podeljena i da je neophodno da su nađu modaliteti da se ona spoji posle referenduma", kazao je Bulatović.


XS
SM
MD
LG