Linkovi

Šesta runda pregovora o Kosovu: Opet bez dogovora


Ni šesta runda pregovora delegacija iz Prištine i Beograda, u Beču - o spoljnom dugu i privatizaciji nije donela rezultate. Član pregovaračkog tima Beograda, Leon Kojen, rekao je da je zbog potpuno različitih stavova ostalo malo prostora za dogovor 'jer je namera albanskih vlasti i međunarodne zajednice da završe privatizaciju do kraja godine - što Beograd smatra suprotnim interesima srpskih građana i firmi'.

Vodja prištinskog tima Skender Hiseni rekao je istovremeno da je Kosovo spremno da prihvati realne obaveze prema spoljnom dugu po povlaštenom principu, ali i nedefinisanom dugu koji bi trebalo da se utvrdi u kontaktima sa kreditorima.

Zamenik glavnog pregovarača Ujedinjenih nacija za status Kosova Albert Roan najavio je da će sutra biti održan sastanak ekspertskog tima međunarodne zajednice sa kosovskom delegacijom, posvećen stvaranju opština sa srpskom većinom na Kosovu. Dvadesetog juna u Njujorku će biti održana sednica Saveta bezbednosti UN-a na kojoj će se analizirati prvi ciklus pregovora o statusu.

XS
SM
MD
LG