Linkovi

Sudar različitih stilova u grupi «D» Svetskog kupa u Nemačkoj


Svetsko prvenstvo u fudbalu u Nemačkoj počinje 9. juna. Tokom narednih dana predstavićemo vam sve učesnike Mondijala, analizirajući grupu po grupu. Danas se bavimo grupom «D».

Portugal, Meksiko, Iran i Angola pokušaće da izbore jedno od prva dva mesta u grupi «D», koja vode u drugu fazu takmičenja a Mondijalu u Nemačkoj. Fudbalski komentator TV mreže ESPN Derek Rej smtra da je u možda najslabijoj grupi Svetskog kupa, Portugal verovatno najjači tim.

«Radi se o grupi, koja je otvoreno govoreći nešto slabija od ostalih. Portugalcima se sigurno dopao žreb i mislim da će biti razočarani ukoliko ne osvoje prvo mesto, s obzirom na slabo izdanje od pre četiri godine»

Selektor Portugala, Luis Felipe Skolari, bio je na klupi Brazila pre četiri godine, kada su «karioke» osvojile svoju rekordnu - petu titulu prvaka sveta. Ukoliko Portugal bude najbolji u Nemačkoj, Skolari bi postao prvi trener koji je dve razlilite nacije doveo do prestižnog trofeja. Najveće šanse za plasman dalje, pored Portugala, daju se Meksiku, koji nikad nije bio šampion sveta. Ova selekcija trenutno je četvrta na rang-listi FIFA i radi se verovatno o najboljem timu meksika u poslednjih nekoliko decenija. Ni Portugal ni Meksiko ne bi trebalo da imaju problema protiv Irana i Angole, kojoj je to debi na Svetskom kupu. Rej međutim ističe da bi Portugal trebalo da povede računa o emocijama, kako ne bi omogućili Angoli neočekivanu prednost.

«Od Angole i Irana se ne očekuje da ostave zapažen utisak, pogotovo što je Angoli ovo prvo Svetsko prvenstvo i niko od njih nije ni očekivao da se plasiraju u Nemačku. Međutim, oni uživaju u samoj činjenici da im se pruža prilika da pobede Portugal, čija su kolonija nekad bili»

I dok će za neke reprezentacije nastup u Nemačkoj biti otežavajuća okolnost, Rej tvrdi da bi Iranci trebalo da budu potpuno aklimatizovani.

«Jedan od stvari koja ide u korist Iranu jeste da imaju fudbalere koji su naviknuti na uslove za igru u Nemačkoj. Neki od njih već neko vreme igraju u Bundesligi, primera radi Mehdi Mahdavikia, koji je postigao pobednički gol za svoju reprezentaciju protiv SAD u Francuskoj 1998. On igra za Hamburg, a pažnju treba obratiti i na Alija Karimija, koji je jedno duže vreme vrlo dobro igrao u startnoj postavi minhenskog Bajerna»

Iranski tim nada se da neće biti opterećen zbog navijača koji se ne slažu sa politikom te zemlje i sve veće rasprave oko iranskog nuklearnog programa. Predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad je strastveni ljubitelj fudbala i već je izjavljivao d averuje da njegovi sunarodnici mogu da obezbede plasman u drugu fazu Svetskog prvenstva u Nemačkoj.

XS
SM
MD
LG