Linkovi

Da li će se Hilari Klinton kandidovati za Belu kuću?


Spekulacije dostižu vrhunac, upravo u trenutku kada se pojavljuju i neki potencijalno zabrinjavajući znaci. U najnovijoj anketi televizijske mreže ABC i lista «Vašington post», 42 odsto ispitanika je reklo da ni u kom slučaju ne bi glasalo za senatorku iz države Njujork.

Na sjajnom, vrhunski napravljenom 18-ominutnom video snimku punom emocija, pripremljenom za kapanju za ponovni izbor senatorke Hilari Klinton, koristi se i nepristrasno stručno svedočenje njenog supruga, koji tvrdi da poznavaoci prilika ne moraju da budu u pravu.

Ta poruka se odnosi ne samo na njenu trku za Senat, nego i na moguću predsedničku kampanju, jer je pojedini stručnjaci i tu otpisuju. Nova anketa informativnog programa TV mreže ABC pokazuje da dve trećine ispitanika smatra da je ona jak lider sa jakim porodičnim vrednostima, ali je tu i 42 odsto onih koji su su rekli da nikada ne bi glasali za nju.

I dok Hilari Klinton pokušava da se prikaže skromno, potpirujući govorkanja o 2008, sa dva nedavna istaknuta govora o ekonomiji i energetici, njen problem je da li će moći da privuče podršku i van redova liberala. Novi kampanjski video pokazuje da je uspela da pridobije skeptike u državi Njujork.

«Nisam glasao za nju, ali mislim da ću to učiniti na idućim izborima», kaže ovaj glasač, a Dona Brazil, strateg Demokratske partije ističe da je severni deo države Njujork isto što i takozvana srednja Amerika i da su «to glasači koje ona treba da pridobije».

Bez obzira na stav glasača u Bafalu i Pogkipsiju 2006, demokratski zvaničnici u državama Srednjeg Zapada strepe da će Hilari Klinton – kao demokratski predsednički kandidat 2008 – doneti partiji treći uzastopni poraz… Među njima je i Nora Volkot, koja predvodi demokrate u Okrugu Grin u Misuriju.

«Zaista mislim da nam je potreban kandidat koji može da se dopadne i umerenim republikanskim glasačima, isto kao i nezavisnim, a lično nisam sigurna da je senatorka Klinton takav kandidat», kaže Nora Volkot.

XS
SM
MD
LG