Linkovi

Šiling: Referendum u Crnoj Gori nema nikakve veze sa Republikom Srpskom


Visoki međunarodni predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling ocenio je u Beogradu da je referendum u Crnoj Gori bio poseban slučaj u skladu sa ustavom bivše Jugoslavije i statusom republike i da nema nikakve veze sa Republikom Srpskom.

Švarc-Šiling je novinarima, posle razgovora s šefom diplomatije državne zajednice Vukom Draškovićem, rekao da nema paralele između Republike Srpske i Crne Gore, jer, kako je rekao, ne postoji istorijska RS da bi došlo do njenog odvajanja. Usporazumu nema mesta za odvajanje ili uništavanje Bosne i Hercegovine, rekao je Švarc Šiling i dodao da se sa time slažu i političari u Srbiji, a da političari u BiH u velikoj meri ne spekulišu o održavanju referenduma o nezavisnosti Republike Srpske.

Kako je saopštila pres služba Vlade Srbije premijer Vojislav Koštunica istakao je u razgtovoru sa visokim predstavnikom UN za BiH na važnost očuvanja i poštovanja Dejtonskog sporazuma kao garanta stabilnosti BiH, u kojoj entiteti predstavljaju temelj tog sporazuma.


Kristijan Švarc Šiling razgovarao je i s premijerom Koštunicom i predsednikom Srbije Borisom Tadićem i u tim susretima naglasio da je BiH, a naročito RS u okviru nje, kao i Srbija i Crna Gora odgovorni za saradnju sa Hagom. Potrebna je bliska saradnja među ovim zemljama kako bi se razotkrile mreže koje pomažu haškim beguncima ili da bi se uhvatili begunci, rekao Švarc Šiling.


XS
SM
MD
LG