Linkovi

Za evropske zvaničnike u Briselu referendum u Crnnoj Gori je "zaključena stvar"


Za evropske zvaničnike u Briselu referendum u Crnnoj Gori je "zaključena stvar" i sada se treba okrenuti stavrnosti - razgovrima Beograda i Podgorice o razdruživanju, te fokusu dve države na proces evropskih integracija. I Srbija i Crna Gora bi mogle, prema evropskom komesaru za proširenje, Oli Renu, da zaključe pregovore sa Briselom još tokom ove godine.

Tek nekoliko dana nakon održanog referenduma o nezavisnosti CG, njen premijer, Milo Djukanović, se sastao u Briselu sa dva klučna sagovornika - evropskim komesarom za proširenje, Oli Renom, i nešto kasnije i sa visokim predstavnikom EU, Havijerom Solanom. I Komesar i Visoki predstavnik su gostu iz Podgorice čestitali na uspešno provedenom referendumu za koji oni smatraju da je ispunio evropske i medjunarodne standarde.

"Sproveden je na uredan način, što su potvrdili i evropski i medjunarodni posmatrači. To znači da provedeni referendum treba da smatramo legitimnim. Očekujuem da kada bude podnet završni izveštaj Republičke referendumske komisije, da će tada obe strane, Beograd i Podgorica, da krenu u konstruktivne razgovore o svojevrsnom plišanom razvodu, bez nepotrebnih odlaganja. U ime Evropske komisije ja preporučujem opreznost kada je reč o pregovorima o praktičnim koracima u vezi sa disolucijom državne zajednice, buduće nezavisnosti, kao i kada je reč o približavnaju Evropskoj uniji".

Komesar Ren je svom gostu podvukao- CG ima jasnu evropsku budućnost, ali na putu do Brisela nema nikakvih "prečica". Zato će Podgorica, kada dobije mandat za pregovore Saveta ministara EU, morati da se fokusira na jačanje efikasnosti državnog aparata, da provede reformu pravosudja i dobije bitku protiv organizovanog kriminala i korupcije. Medjutim, mandat i sami pregovori, za koje se i komesar Ren i premijer Djukanović nadaju da bi mogli da budu zaključeni do kraja ove godine, moraće da pričekaju proglašenje a potom i priznavanje Crne Gore kao nezavisne države.

I visoki predstavnik EU, Havijer Solana je crnogorskom narodu i premijeru čestitao uspešno provodjenje referenduma:

"Po nama, referendum je bio slobodan i regularan, a rezultat je impresivniji imajući u vidu visok procenat glasača. Time je za nas pitanje referenduma zaključeno jer su i medunarodne institucije u koje imamo poverenja, potvrdile da je referendum bio slobodan i pošten. Zato je bitno da čim se još neka sitna pitanja rasvetle, što pre to bolje, Crna Gora se okrene unutrašnjem konsenzusu i gradjenju konstruktivnih rešenja za odnose sa Srbijom. ".


XS
SM
MD
LG