Linkovi

Bler: Nastupio trenutak za pomirenje u celoj medjunarodnoj zajednici


U govoru na univerzitetu Džordžtaun, u Vašingtonu, britanski premijer se osvrnuo na neke od problema sa kojima se svet suočava.

Samo nekoliko dana posle susreta sa članovima nove iračke vlade u Bagdadu, Toni Bler je doputovao u Vašington radi razgovora sa predsednikom Bušom. U svom nastupu na uglednom univerzitetu Džordžtaun, britanski premijer je rekao da je Irak tokom tri godine posle svrgavanja Sadama Huseina prošao kroz krvoprolća i sukobe, ali da, uprkos tome, demokratski proces sada napreduje. Bler je zatražio od medjunarodne zajednice da pruži podršku Iraku, rekavši da je terorizam u Iraku isti kao i druge u svetu. Teroristi se, prema njegovim rečima, nadaju, da će poraziti ne samo demokratiju u Iraku, već i demokratske vrednosti širom sveta.

«Oni ubijaju obične Iračane koji žele da postanu policajci, ili da izgrade svoju zemlju, ili samo zato što pripadaju odredjenoj verskoj grupi. Njihova strategija je ogrezla u krv nedužnih. Da li bi njihova rešenost da nanesu zlo drugima trebalo da bude jača od naše želje da učinimo dobro?»

Britanski premijer se takodje osvrnuo na druga bliskoistočna pitanja, založivši se za rešenje izraelsko-palestinskog sukoba, koje prema njemu može da se zasniva jedino na koegzistenciji dve države. Bler je ukazao da je jedini put ka tom cilju da se palestinska vlada pod vodjstvom Hamasa odrekne nasilja i da prizna medjunarodni plan - takozvanu mapu mira. Pored toga, britanski premijer je rekao da svet mora da preduzme mere u cilju okončanja siromaštva, posebno u Africi, kao i nepravednih vidova trgovine, i da zaštiti prirodnu sredinu.

«Ako verujemo u našu odgovornost prema generacijama koje dolaze, kako možemo svesno da budemo ravnodušni prema degradaciji planete na kojoj živimo? Kako možemo da imamo globalni trgovinski sistem zasnovan na nepravednoj trgovini?»

Tokom svoje dvodnevne posete, Toni Bler je imao dva susreta sa predsednikom Bušom. Situacija u Iraku bila je glavna tema njihovih razgovora.


XS
SM
MD
LG