Linkovi

Sporazum o izgradnji ITER-a na jugu Francuske


SAD i više drugih zemalja potpisale su ovih dana sporazum u vrednosti od 13 milijardi dolara o izgradnji nuklearnog reaktora koji će funkcionisati na principu nuklearne fuzije. Taj eksperimentalni reaktor će pokušati da oponaša način na koji zvezde stvaraju energiju, što bi moglo da dovede do obilne, jeftine, čiste i bezbedne energije.

Sporazum o izgradnji Eksperimentalnog medjunarodnog termonuklearnog reaktora, skraćeno ITER-a, na jugu Francuske, potpisale su SAD, EU, Japan, Rusija, Kina, Južna Koreja i Indija. Na svečanosti potpisivanja sporazuma u Briselu, američki predstavnik, Rejmond Orbak, rekao da ovaj projekat ima za cilj poboljšanje proizvodnje energije u svetu, koja se danas zasniva na fosilnim gorivima poput nafte i uglja.

«ITER bi mogao da oslobodi svetsku ekonomiju i populaciju problema smanjenja energetskih izvora i zagadjenje prirodne sredine.»

Ideja o ITER-u potiče još iz jednog sporazuma SAD sa tadašnjim Sovjetskim Savezom, na samitu u Ženevi 1985. godine. Tada je to bio deo plana da se zajedničkim aktivnostima smanje hladnoratovske zategnutosti. Druge zemlje su se kasnije pridružile projektu. Nuklearna fuzija je spajanje lakših u teže hemijske elemente, na primer spajanje atoma vodonika u atome helijuma, čime se osloobadja izuzetno velika količina energije. Fuzija ne oslobadja gasove koji dovode do takozvanog efekta staklene bašte, odnosno zagrevanja atmosfere, a ne oslobadja ni radijaciju niti ostavlja radioaktivni otpad.

Izvor vodonika za reaktor bila bi - voda. Izgradnja reaktora trebalo bi da počne sledeće godine pošto zemlje potpisnice ratifikuju sporazum, i da traje osam godina. Stručnjaci se nadaju da bi reaktor mogao da počne da funkcioniše 2040. godine i da bi, ako sve bude išlo dobro, nuklearnom fuzijom moglo da se zadovolji 10 do 20 odsto svetskih potreba u energiji do kraja ovog veka. Medjutim, ekološke grupe kritikuju ovaj projekat. Tako na primer, Erik Pika iz vašingtonskog ogranka grupe «Prijatelji Zemlje», kaže da projekat predstavlja ogroman izdatak sa slabom nadom da će biti moguća proizvodnja energije na bazi nuklearne fuzije.

«Možete bolje da uložite novac investiranjem u obnoviljivu energiju i štednju energije, pošto ste sigurni da će se na taj način uštedeti energija i smanjiti zavisnost od fosilnih goriva.»

Ipak, američki predstavnik Rejmond Orbak, ukazao je da se mogućnosti nuklearne fuzije moraju iskoristiti, dok je evropski komesar za nauku i istraživanje, Janez Potočnik, izjavio da ITER predstavlja novi model globalne saradnje u nauci i tehnologiji.

XS
SM
MD
LG