Linkovi

Pregled pisanja američke štampe


Njujork Tajms, kao i brojni drugi dnevnici, analizira posledice presude dvojici bivših direktora energetske kompanije Enron, Kenu Leju i Džefriju Skilingu, koji su osudjeni zbog finansijskih malverzacija i obmane investitora. «Enron je jedna od najvećih prevara u istoriji američkog biznisa, ali ujedno i simbol čitave jedne ere, perioda krajem 90-ih godina, kada su arogancija, nemar, i pohlepa za brzim bogastvom postali zamena za finansijsku analizu i koherentne poslovne modele.» piše Njujork Tajms citirajui profesora Džejmsa Posta sa Bostonskog univerziteta.

Nakon što je u Senatu juče usvojen predlog zakona o imigracionim reformama, kako prenosi Vašington Tajms, Predstavnički dom je sada jedina prepreka koja stoji izmedju predsednika Buša i sveobuhvatnog zakona o imigraciji za koji se on zalaže. Bela kuća je juče predvidela da će Republikanci u Predstavničkom domu koji žele strožije mere prema ilegalnim imigrantima, na kraju ipak – popustiti.

U medjuvremenu, konzervativni vašingtonski dnevnik prenosi i da protivnici zakona koji je usvojen u Senatu, a kojim se omogućava da oko 10 miliona ilegalnih useljenika postanu američki državljani – tvrde da je tim zakonom ignorisana jasno izražena volja javnosti, te da će on imati katastrofalne posledice narednih decenija.

A kako prenosi San Francisko Kronikl, Parnterstvo izmedju najprometnijeg vebsajta na svetu Yahoo-a, i najveće trgovinske kompanije na Internetu – e-Baya, koje je obelodanjeno u četvrtak, pokazatelj je straha koji u Internet industriji vlada od kompanije Google, a koji je naterao nekadašnje rivale da udruže snage. Prema tom ugovoru, Yahoo će e-Bay snabdevati grafičkim reklamama, oglasima i drugim reklamnim porukama, dok će E-Bay Yahoo-ovom sajtu zauzvrat ponuditi svoje uslugu plaćanja - Pay Pal - namenjenu za transfer novca. Google u medjuvremenu najvaljuje da će prošiti svoje usluge, i pored pretrage Interneta ponuditi niz drugih proizvoda.

XS
SM
MD
LG