Linkovi

Tomas Doneli: Odvajanje Crne Gore na miran način dobro za sve strane


“Kada Srbija odluči da izruči Ratka Mladića to će biti odlučujući momenat u kojem će medjunarodna zajednica svesrdno prihvatiti tu zemlju”, rekao je Tomas Doneli, analitičar u vašingtonskom institutu ”Amerikan Enterprajz“, u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem. Doneli se prvo osvrnuo na referendum u Crnoj Gori i na njegov mogući uticaj na situaciju na Kosovu.

DONELI: Mislim da će se ishod referenduma u Crnoj Gori odraziti na pregovore o Kosovu, ne toliko u formalnom i pravnom smislu, koliko u pogledu političkog zamaha, koji je već usmeren ka nezavisnosti te pokrajine, a sada će verovatno postati još intenzivniji. Pored toga, sada imamo model mirnog odvajanja Crne Gore, kao presedan za Kosovo. Obe strane, i srbijanski i crnogorski političari su odmah posle referenduma obećali da će nastaviti tešnju ekonomsku, socijalnu i drugu saradnju koja je postojala izmedju te dve republike. Što se tiče situacije u Srbiji, činjenica da je do odvajanja Crne Gore došlo na miran način je dobra za sve strane. Time se stvaraju uslovi za novi mir i novu politiku u tom regionu od čega će imati koristi svi, uključujući Srbe.

GLAS AMERIKE: Sa kojim problemima se sada Srbija suočava na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu?

DONELI: Naravno, Kosovo je glavni problem. Medjutim, korak koji bi označio konačno odbacivanja ludila Miloševićeve ere bilo bi hapšenje Ratka Mladića i ispunjavanje zahteva za saradnjom sa Haškim sudom. Na tome će svakako i daje insistirati SAD i Evropska unija. Kada Srbija odluči da izruči Mladića to će biti taj odlučujući momenat kada će tu zemlju svesrdno prihvatiti medjunarodna zajednica, posebno Evropska unija koja želi da je integriše.

GLAS AMERIKE: Kako vidite dalji razvoj dogadjaja u budućnosti?

DONELI:Vidim pozitivan razvoj dogadjaja, posebno u poredjenju sa proteklih 10-15 godina. Crna Gora je već u eurozoni, Hrvatska i Slovenija beleže sve uspešniji ekonomski progres. U taj proces će, nadam se, biti uključena i Srbija, slično situaciji sa evropskim zemljama bivšeg sovjetskog bloka, koje su postale veoma liberalne, progresivne i uspešne i postale ne samo politički već i ekonomski partneri EU i SAD.

XS
SM
MD
LG