Linkovi

EU i NATO apeluju na ustavnu reformu u BiH nakon izbora


Pomalo u sjeni zbivanja u vezi sa crnogorskim referendumom i reakcija na njegove rezultate, u Briselu nisu propustitili da još jednom reaguju na šansu koju su propustili parlamentarci BiH neusvajanjem ustavnih reformi.

Šansa je propuštena, jasno je svima u zvaničnom Briselu - bilo da je riječ o zvaničnicima Evropske unije, ili o ambasadorima Stalnog Savjeta NATO. I jedni i drugi su, donekle u sjeni crnogorskih zbivanja, zaključili da zemlja mora iskoristiti narednu priliku, odmah nakon izbora, da započne rad na konstrukciji moderne, evropske države.

Visoki predstavnik EU, Havijer Solana: "Analizirali smo posljednja zbivanja i stanje u BiH i konstaovali da ustavne reforme nisu prošle na parlamentu. Ozbiljno se nadamo da će ova tema biti opet na stolu nakon izbora, što će, bez ikakve sumnje, kada je riječ o Evropskoj uniji, dati poticaj Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju".

Kada je riječ o evropskom vojnom i policijskom angažmanu u BiH riječ, Solana ne vidi nikakve poteškoće pred aktuelnim misijama- teko dobro i za sada se ne planiraju značajniji zahvati na obimu i zadacima misija.

Iz ugla generalnog sekretara NATO, Jap de Hop Shefera, vojni savez u BiH još ima posla, prvenstveno na sprovodjenju reformi odbrane.

"NATO je u BiH još uvijek vrlo aktivan u procesu reforme odbrane. Mnogo toga je postignuto, dosta stvari još nbi trebalo napraviti, tim eksperata će se naterenu naći opet krajem juna, a naš cilj je da postignemo dugoročnu stabilnu konstrukciju programa odbrambenih reformi u zemlji. napredujemo i u uspostavljanju fonda za one koji su zbog reformi prisiljeni da napuste službu pri odbrambenim strukturama".

BiH ostaje u fokusu čelih ljudi NATO i Evropske unije, dvije odganizacije čije članstvo zemlja nastoji da dokuči što prije- iz Brisela se upozorava- ne prije nego što se u praksi potvrdi dostojnost partnera sa druge strane stola.

XS
SM
MD
LG