Linkovi

Evropska unija i zvanično priznala rezultate referenduma


Danas je Evropska unija i zvanično potvrdila- priznaju se rezultati referenduma i Crna Gora, zajedno sa ostatkom regiona, može da se priključi procesu evropskih integracija. I za nju, kao i za ostale, važe jasni uslovi pridruženja Briselu.

Evropski komesar za proširenje, Oli Ren je sačekao zvanične rezultate iz Podgorice da bi se danas oglasio- njegova poruka je na tragu onoga što su Crnoj Gori, ali i Srbiji, juče poručili visoki predstavnik EU, Havijer Solana i generalni sekretarNATO, Jap de Hop Shefer. U najkraćem, poziva sve strane da prihvate referendumske rezultate kao legitimno izraženu volju cg naroda. Vreme je i za ozbiljne i temeljite razgovore Podgorice i Beograda o svim brojnim otvorenim pitanjima.

Komesar Ren jasno poručuje da pred Crnom Gorom stoje evropske perspektive, kao što je to slučaj i sa Srbijom, koja pre toga mora da zaključi "hašku priču" i Tribunalu preda Ratka Mladića.

On najavljuje da će Evropska komisija sada Savetu ministara EU predočiti dva nova dokumenta pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju- crnogorski i modifikovan dokument za Srbiju, koju Brisel smatra naslednikom državne zajednice. Komesar Ren naglašava da će se u pregovorima nastaviti od tačke do koje je došla državna zajednica, a budući razgovori sa Beogradom i Podgoricom na ovu temu će se zasnivati na novim načelima koja poštuju novonastalu situaciju na terenu.

U isto vreme se oglasilo i Pedsedništvo Evropske unije, pozdravljajući uspešnu organizaciju cg referenduma. Uskladjenost referenduma sa medjunarodnim standardima je za Evropljane jasan znak zrelosti političkih snaga i stanovnika Crne Gore. Zbog toga, zvanični Brisel poziva sve da priznaju izraženu volju naroda, a Podgoricu i Beograd da što pre započnu direktne razgovore. U tom procesu obe strane mogu računati na punu pordšku Unije.

Sam visoki predstavnik EU, Havijer Solana, upitan gde je sada Crna Gora, ali i Srbija u odnosu na proces pregovora sa Evropskom unijom, upućuje na dijalog Podgorice i Beograda, koji je neophodan preduslov svim ostalim koracima.

"Ne mogu tačno da kažem kada ćemo sa njima da započnemo razgovore, ali, verovatno je još važnije da oni započnu medjusobne razgovore. Pre nego što bi mi imali o bilo čemu da razgovaramo sa bilo kojom stranom, oni prvo treba da razgovaraju jedni sa drugima".

XS
SM
MD
LG