Linkovi

Skoro tri četvrtine majki u SAD rade puno ili skraćeno radno vreme


Sve one su suočene sa usaglašavanjem materinstva i rada. Majke su pronašle vrlo konstruktivna rešenja za uspešan porodični život i karijeru.

Više od 25 godina, magazin “Zaposlena majka” objavljuje dopise žena koje se radeći porađaju i podižu svoju decu. Izvršna direktorka i predsednica tog magazina, Karol Evans, razume te priče zahvaljujući iskustvu iz prve ruke.

“I ja sam zaposlena majka. Moje najstarije dete ima 19 godina, tako da sam u toj situaciji već dugo. Imam i kćer od 16 godina. Prolazila sam kroz razna iskušenja, koja možete samo da zamislite: mnogobrojne dečije bolesti i sve vrste problema tokom menjanja karijere i veoma mnogo posla u izdavaštvu.”

U novoj knjizi “Evo kako mi to radimo: manifest zaposlenih majki”, Evansova istražuje kako sebe vidi 26 miliona zaposlenih majki. Knjiga se zasniva na iskustvima čitateljki njenog magazina i rezultatima nedavnog anketiranja više od 500 zaposlenih majki, iz svih delova zemlje i svih profesija. Ona kaže da 75 odsto anketiranih opisuje svoj život na pozitivan način: kao produktivan, organizovan, motivisan i ispunjen.

“Da, one su zadovoljne i to u veoma visokom procentu. Obična osoba ne razmišlja o zaposlenim majkama na taj način.”

Tim ženama je postavljeno i pitanje o tome kako im poslodavci pomažu da usaglase svoju karijeru i porodični život.

“U tom istraživanju, 75 odsto ispitanica je reklo da su ih poslodavci podržavali, što ne bi bio slučaj pre 20 godina. Velika stvar je današnje fleksibilno radno vreme. Majke žele da mogu da pomeraju radno vreme, a kompanije su ustanovile da je to povlastica koju nije teško obezbediti. Druga veoma popularna stvar su elektronske veze i mogućnost da se posao obavlja kod kuće, čak i ako je reč o samo jednom danu nedeljeno.”

Tokom protekle dve decenije, mnoge kompanije širom zemlje su prihvatile takvu fleksibilnu praksu. Medjutim, Evansova naglašava da zaposlenim ženama može još više da se pomogne da postanu bolje majke. Urednica magazina, Boni Fuler, još jedna uspešna žena u izdavaštvu, slaže se sa time. Ona u svojoj knjizi “Zadovoljstva od previše prevelikog: živeti punim plućima”, poručuje ženama da mogu da slede njen put i “ostvare sve u životu” - veoma uspešnu karijeru, izvanredan brak i srećnu porodicu.

“Godinama sam urednica raznih magazina. Imam izvanrednog supruga i četvoro dece. Volim da sam kreativna. Volim što radim svaki dan, ali ono što mi je najvažnije je moja porodica.”

Medjutim, Boni Fuler kaže da zaposlene žene ne mogu da ostvare uspešan i pun život - odnosno uspešnu karijeru i porodicu - bez pomoći supruga.

“Morate imati supruga sa kojim ćete podeliti odgovornosti - oko dece, svakidašnjih kućnih poslova itd, ponekad vi povučete više od njega, a ponekad on više od vas. Teško je biti uspešan, ako nemate takvu vrstu partnerstva.”

Nema jednostave formule za uspeh. Svaka majka mora da reši svoj slučaj na sebi svojstven način da bi joj život bio lakši, da bi bila produktivnija na poslu i da bi i ona i njena porodica bili srećniji.

XS
SM
MD
LG