Linkovi

Roan: Nesuglasice uglavnom sa beogradskim pregovaračkim timom


Na konferenciji za novinare u sedištu UNMIK-a, nakon niza susreta sa lokalnim predstavnicima, visoki austrijski diplomata je ocenio da su u suštini stavovi Prištine i Beograda i nakon četvrte runde pregovora o decentralizaciji prilično udaljeni tj.da su nesuglasice medjunarodnog tima uglavnom sa beogradskom stranom, dok su se kosovski pregovarači, bar kada je u pitanju decentralizacija pokazali kooperativnim.

Sa kosovskom stranom nemamo poteskoća mada i prištinski tim mora napraviti utupke kada su u pitanju prava opština da oforme partnerstva u sektorima zdravstva, osiguranja i obrazovanja što je u skladu sa standardima Evropske Unije. Roan je naglasio da će po tom principu opštine moći da formiraju udruženja i da se ozbiljno razmatra zahtev za formiranjem jos tri nove opštine sa srpskom većinom i modifikacija jedne postojeće ali uz poštovanje pravila da svaka novofrmirana opština mora da ima najmanje 5000 stanovnika od kojih bi 70 odsto trebalo da budu pripadnici jedne odredjene etničke grupe.

Roan je medjutim naglasio da je juče od zvaničnika u Beogradu dobio čvrste garancije da se zahtevima srpskog tima ne zeli stvaranje srpskih entiteta niti treći nivo uprave izmedju države i opština. Beograd prihvata okvirno zakonodavstvo kosovskog parlamenta tako da ostaje jedino da stručnjaci oba tima nakon usvajanja odluke o decentralizaciji pristupe procesu jasnog odredjivanja katastarskih granica, zaključio je Albert Roan.

I kosovski predsednik Fatmir Sejdiu kazao je po okončanju sastanka sa austrijskim diplomatom da je kosovska strana spremna da razmotri mogućnost formiranja još tri nove opštine sa jasnom srpskom većinom.

Sa druge strane, nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović smatra da decentralizacija ipak treba suštinski da omogući opstanak i povratak Srba.

XS
SM
MD
LG