Linkovi

Miroljub Labus podneo ostavku na mesto predsednika stranke


Predsednik G17 Plus Miroljub Labus podneo je danas ostavku na tu funkciju nakon odluke Glavnog odbora da odbaci njegov predlog o izlasku iz Vlade Srbije. Labus je novinarima rekao da je protiv njegove odluke glaslao 209 članova a da je dobio podršku 44 člana Glavnog odbora.

"Ja kao predsednik stranke ne mogu da sprovodim takvu odluku, a ne želim da cepam stranku, iako je to potpuno pogrešna odluka, suprotna osnovnim principima G17 Plus", rekao je Labus novinarima.

On nije mogao da odgovori da li je to početak kraja stranke, navodeći da to zavisi od ljudi koji će je sada voditi.

"Ovo je bila prilika da se potvrdi identitet stranke koji je u poslednje dve godine značajno promenjen", rekao je Labus i dodao da se nada da će se stranka vratiti na izborna načela na osnovu kojih je osvojila 11,5 odsto glasova na prethodnim izborima.

Miroljub Labus je nedavno podneo ostavku i na mesto potpredsednika Vlade Srbije, nakon što su prekinuti pregovori o priključenju SCG Evropskoj uniji zato što nije uhapšen haški optuženik Ratko Mladić.

"Dosta se toga promenilo. Bili smo svesni toga i prihvatili to misleći da je to cena koja treba da se plati da uvedemo zemlju u Evropu. Sada kada tog procesa nema, ta cena postaje prevelika za mene", rekao je Labus.

Labus, koji je nosilac izborne liste G17 Plus, je rekao da garantuje svim poslanicima te stranke sva prava koja imaju na osnovu ugovora potpisanog sa njim. On je dodao da je mandat u vlasništvu poslanika, ali da postoji ugovor koji predviđa pod kojim okolnostima poslanici mogu da vrate mandat, a pod kojim da formiraju nezavisni klub u parlamentu. Bivši predsednik G17 Plus je naglasio da će se truditi da obezbedi da se taj ugovor poštuje do kraja, ali nije mogao da kaže da li su tačne nezvanične informacije da će grupa poslanika koja ga podržava vratiti mandate stranci.

Labus je Sava centar napustio u pratnji poslanika te stranke Ksenije Milivojević i Gorana Paunovića. Milivojevićka je ranije danas na sednici pre glasanja, saopštila da će napustiti stranku i otići u Evropski pokret. Izlaganje Paunovića izazvalo je velike reakcije, nakon čega se za reč javilo oko 30 članova Glavnog odbora G17 Plus.

Glavni odbor G17 Plus jednoglasno je, javnim glasanjem, usvojio vešeras predlog da ta stranka nastavi da podržava Vladu Srbije do kraja septembra, kako bi se videlo da li će Ratko Mladić biti izručen Haškom tribunalu a pregovori sa EU nastavljeni. Na predlog potpredsednika G17 Plus Mlađana Dinkića, 235 članova GO odlučilo je da svi ministri podnesu ostavke ako se do 30. septembra ne steknu uslovi za nastavak pregovora sa EU.

Glavni odbor te partije je odlučio i da 1. oktobra svi poslanici napuste skupštinu osim predsednika parlamenta Predraga Markovića kako bi mogao da raspiše prevremene izbore, čiji će datum biti dogovoren sa koalicionim partnerima i Demokratskom strankom. Odlučeno je da ministri kovertiraju ostavke odmah, sa datumom stupanja na snagu 1. oktobra, kao i da su svi članovi te partije dužni da poštuju te odluke GO. Taj partijski organ je odlučio i da ovlašćenja za zamenu poslanika prenese na predsednika Kadrovske komisije G17 Plus Zvonka Obradovića.

Na tajnom glasanju 222 člana GO G17 Plus dalo je podršku potpredsedniku stranke Mlađanu Dinkiću, osam ih je bilo protiv, dok je isti broj listića bio nevažeći. Predsednica Izvršnog odbora Verica Kalanović, koja je odlukom dosadašnjeg predsednika stranke Miroljuba Labusa bila suspendovana do sednice GO, dobila je podršku 154 člana, 71 je glasalo protiv, dok je bilo 14 nevažećih listića. Čedomiru Antiću podršku je pružilo 163 šlana, 67 je glasalo protiv, dok je dosadašnjem članu Predsedništva i poslaniku Goranu Paunoviću izglasano nepoverenje jer se protiv njega izjasnilo 165 članova Glavnog odbora, dok ga je podržalo njih 55.

XS
SM
MD
LG