Linkovi

Hajden: Iznenađuje što Mladić Srbiju drži kao taoca


Robert Hejden, profesor antropologije i direktor Centra za istočnoevropske studije na univerzitetu u Pitsburgu smatra da je izručenje generala Ratka Mladića kompleksno pitanje, koje «ne bi smelo da stoji na putu evropske integracije Srbije». Hejden, koji u Vašingtonu ovih dana učestvuje na panel raspravama posvećenim neuspehu ustavnih reformi u BiH, u kraćem razgovoru za naš program osvrnuo se na goruća pitanja na srpskoj političkoj sceni.

HEJDEN: Kada je reč o slučaju Mladić, jedno mora biti jasno - da je to jednostavan problem, on bi bio već odavno rešen. Dakle, jasno je da postoje komplikacije u vezi sa tim pitanjem, a kao i ostali ja imam neke ideje, saznanja i naznake o tome u čemu se sastoji problem. Medjutim moram da kažem da me izuzetno iznenadjuje što, s jedne strane Ratko Mladić drži ceo srpski narod za svog taoca, ali, takodje smatram da je iznenadjujuće što medjunarodna zajednica, koja se toliko poziva na svoj humanitarizam, drži čitav jedan narod kao Mladićevog taoca.

GLAS AMERIKE:Neke srpske diplomate smatraju da bi medjunarodna zajednica trebalo da manje vrši pritisak, a više ponudi pomoć demokratskim liderima, posebno imajući u vidu jačanje radikalnih snaga?

HEJDEN: Ja se slažem sa njima, mislim da je jačanje radikalnih snaga u Srbiji realnost, a tendencija je medjunarodne zajednice, a posebno SAD, da maše štapovima, uz vrlo malo šargarepa. Zapravo šargarepe su na kraju štapa kojim se maše ispred konja, a koji pak nikad ne stiže tamo gde oni to žele. Pri tome šargarepa je bilo veoma malo. Uz to, vlada Srbije, demokratska vlada je bila fantastično razjedinjena još od perioda gotovo odmah posle smene Miloševića, a šta god da mislimo o radikalima, oni su ipak jedna ozbiljna politička organizacija i ostaju mnogo jedinstveniji od demokratskih snaga. Naravno, mnogo je lakše biti opozicija nego biti stranka na vlasti.

GLAS AMERIKE: Problemi nesaradnje sa Haškim tribunalom dodatno slabe već dovoljno tešku poziciju Beograda u toku pregovora o budućnosti Kosova. Smatrate li da je neminovno nametnuto rešenje, i kakvu reakciju Beograda očekujete?

HEJDEN: U velikoj meri se čini da postoji namera da se nametne rešenje, a Beograd mi izgleda kao strana koja će po svemu sudeći imati najmanje uticaja na nametnuti ishod, što smatram da je velika šteta, jer je u proteklih 15 godina izvestan broj srpskih političara bio ozbiljno spreman na kompromise i sporazume u vezi sa Kosovom, ali oni nisu imali podršku medjunarodne zajednice.

XS
SM
MD
LG