Linkovi

Vladimir Putin se zalaže za jaku i modernizovanu vojsku i odbranu po uzoru na SAD


Suprotno očekivanjima, u godišnjem govoru o stanju nacije, ruski predsednik Vladimir Putin usredsredio se skoro isključivo na unutrašnju politiku, uz prolazni osvrt na medjunarodna pitanja u vezi sa potrebom Rusije da izgradi jaku vojsku.

Vladimir Putin rekao je da će Moskva slediti primer SAD i izgraditi jaku odbrambenu industriju. U godišnjem govoru naciji u Moskvi, Putin je rekao da su SAD učinile dobar posao i preobrazile svoju zmelju u tvrdjavu, zahvaljujući vojnom budžetu koji je 25 puta veći od ruskog. Ruski lider je rekao da Rusija mora da modernizuje svoju vojsku da bi njena odbrambena sposobnost postala jača i pouzdanija.

Medjutim, najveći deo predsednikovog govora odnosio se na unutrašnja pitanja i bio je usredsredjen na viziju ekonomskog i političkog razvoja Rusije, posebno u domenu socijalnih problema. U obraćanju iz Kremlja, koje je prenođeno uživo na televiziji, Putin je potvrdio da vladin i poslovni sektor nisu ispunili nade ruskog naroda. On je rekao da mnogi nastoje da se brzo obogate i steknu uticaj, što se odnosilo na vodeće poslovne ljude, koji su postali bogati uglavnom zahvaljujući vezama sa vladinim strukturama. Predsednik je dodao da korupcija ostaje ozbiljna prepreka za ekonomski razvoj zemlje. Medjutim, uopšte uzevši, rekao je Putin, stanje u zemlji je pozitivno.

Putin nije pomenuo aktuelnu, napetu situaciju u vezi sa iranskim nuklearnim programom. Ruske diplomate su vrlo agnažovane u osetljivim pregovorima sa drugim velikim silama o tome kako rešiti taj problem.

Putin je takodje rekao da će Rusija i dalje biti glavni izvoznik energije u Evropu i druge zemlje, ali se nije osvrtao na sve veću ulogu državnih kompanija, kao što je Gazprom, i poslovnih monopola koje te kompanije imaju.

Putinovi kritičari kažu da Kremlj koristi velike rezerve nafte i gasa kao političko oružje, posebno prema najbližim susednim zemljama u istočnoj Evropi, koje su ranije bile deo sovjetskog bloka.

XS
SM
MD
LG