Linkovi

Američka vojska odlaže upućivanje u Irak tri i po hiljade vojnika


Portparol Sekretarijata za odbranu Brajan Vitmen je rekao da je prebacivanje odloženo na osnovu procene bezbednosne i političke situacije u Iraku koju je dalo komandno osoblje, a potvrdio sekretar za odbranu Donald Ramsfeld. Ipak, portparol je objasnio da to neće odmah dovesti do smanjenja američkih snaga u toj zemlji.

«Ovo ne menja obim američkih snaga na terenu danas, ili u bliskoj budućnosti – sada tamo ima 133 hiljade američkih vojnika; biće ih 133 hiljade iduće nedelje i isto toliko idućeg meseca. Ovo je ograničena odluka – da se odloži razmeštaj jedne brigade i komandantima na terenu da dodatno vreme da nastave procenu situacije.»

Vitmen je rekao da nije planirano da trupe koje je trebalo da budu zamenjene, odu iz Iraka pre jula. U to vreme bi moglo da dođe do smanjenja snaga, ali, kako je rekao portparol Pentagona, američki komandant u Iraku, general Džordž Kejsi, mogao bi, ako to bude potrebno, da odloži polazak drugih jedinica.

«Prilagođavanje rasporeda jedinica je načinjeno na osnovu procene bezbednosne situacije na terenu u Iraku. Kao što vam je svima poznato, naše odluke o obimu trupa zavise od prilika. Uz konsultacije sa Iračkom vladom, komandanti nastavljaju da procenjuju situaciju da bi obezbedili dovoljno snaga koje mogu da pruže podršku Iračkoj vladi.»

General Kejsi je rekao da će relativno skoro možda biti u stanju da objavi znatno smanjenje američkih snaga u Iraku, ali da želi da pričeka da nova Iračka vlada preuzme dužnost i učvrsti se. Američki zvaničnici kažu da politički napredak, jačina pobunjenika i razvoj novih iračkih bezbednosnih snaga, određuju koliko će u zemlji biti potrebno američkih i koalicionih vojnika. Portparol Pentagona, Brajan Vitmen, kaže da jedinica čiji je dolazak odložen, koja je stacionirana u Nemačkoj, sada čeka da se odluči kada bi mogla da bude prebačena u Irak.

XS
SM
MD
LG