Linkovi

Sistemi za satelitsku navigaciju imaju brojne primene


Jedna američka kompanija za mobilnu telefoniju počela je da nudi novu uslugu, koja roditeljima omogućava da znaju gde su im deca. Neki smatraju da nova tehnologija dozvoljava roditeljima da o deci brinu, dok protivnici veruju da je to preveliki iskorak.

Sistemi za satelitsku navigaciju su, tokom protekle decenije, postali jako popularni i sada imaju brojne priene. Od planinarenja… do vožnje… ili čak navođenja projektila. Od nedavno se ista tehnologija - koja se koristi za praćenje osuđenih kriminalaca – može koristiti i za praćenje tinejdžera. Džeki Fernau, samohrana majka iz mesta Šoni u Teksasu, upravo je nabavila telefon poznat kao «porodični lokator.» Pomoću njega ona tačno zna gde se njeni sinovi nalaze – danju ili noću.

Kad god poželi, pritiskom na dugme, Džeki je u stanju da sazna gde joj se deca nalaze.

«Dok smo koristili telefone bez ove opcije, događalo se ga nije čuo da zvoni, a to me je ponekad pravilo nervoznom.» - kaže Džeki Fernau. Mobilne kompanije ovu opciju nude brižnim roditeljima, ali se neki stručnjaci boje da takvi uređaji - odmažu.

«Ja to ne bih koristio kod moje dece» - kaže Piter Sterns, autor knjige «Nervozni roditelji». On smatra da je novi telefon preterivanje, koje ugrožava privatnost.

«Ono što me brine je to, da ovaj sistem ne uči decu da poštuju privatnost.»
S druge strane, kompanija SPRINT, koja nudi ovu uslugu, tvrdi da nema razloga za brigu.

«Nije smisao kontrole dece gde god ona bila, već mogućnost da ih locirate kada je to neophodno.» - tvrdi Den Gilmartin iz SPRINT-a i navodi da deca bivaju obaveštena putem SMS-a kada ih roditelji prate.

Za one mlade ljudi koji ne vole da ih se nadgleda, postoji jednoistavan način da se izbegne praćenje - sistem ne funkcioniše kada je telefon isključen.

«Ja ne smatram da su ovo okovi. To mi samo omogućava da znam da su mi deca bezbedna, pošto ovo nije isti svet kao onaj u kome sam ja odrasla.» - napominje Džeki Farnau. Pitanje je da li se njen sin sa tim slaže.

XS
SM
MD
LG