Linkovi

Bler odbacio sugestije da odredi datum za podnošenje ostavke


Toni Bler je na redovnoj mesečnoj konferenciji za štampu rekao da nema nameru da podnese ostavku u bliskoj budućnosti, uprkos poziviama unutar njegove stranka da odredi datum za svoj odlazak.

“Odrediti vreme za podnošenje ostavke bi sada jednostavno paralizovalo adekvatno funkcionisanje vlade, ugrozilo bi nužne promene koje nastojimo da ostvarimo u Britaniji i na taj način nanelo štetu zemlji. Time se ne bi okončale problemi, već bi dostigli još veći nivo.”

Premijer Bler je rekao da je i dalje rešen da u odredjenom trenutku preda vlast sadašnjem ministru finanasija, Grodonu Braunu, kako bi on imao vremena da se pripremi za naredne opšte izbore, koji bi trebalo da se održe polovinom 2010.

”Rekao sam da ću obezbediti stabilan i miran prenos vlasti. To ću učiniti tako što ću obezbediti dovoljno vremena svom nasledniku da se stabilizuje na novom položaju. Medjutim, u medjuvremenu, ako želimo da odnesemo pobedu i za sledeći, četvrti uzastopni mandat, trebalo bi da se koncentrišemo na upravljanje, pošto je mnogim ljudima dosta beskrajnih nagadjanja.“

Bler je najuspešniji lider Laburističke stranke u njenom stogodišnjem postojanju pošto je zabeležio tri uzastopne pobede na parlamentarnim izborima. Medjutim, Laburistička stranka je pretrpela ozbiljne gubitke na prošlonedeljnim lokalnim izborima u Engleskoj, nakon što je objavljeno da je više od hiljadu stranih državljana, izdržalo kazne u britanskim zatvorima a da posle toga nisu bili deportovani. Obelodanjeno je i da je Blerov zamenik imao vezu sa svojom sekretaricom. Premijer je reagovao u petak prošle nedelje reorganizovanjem svoje vlade, uključujući i premeštaj Džeka Stroa sa položaja sekretara za inostrane poslove na položaj lidera Laburističke stranke u donjem domu parlamenta. On je, medjutim, odbacio navode medija da je taj potez bio motivisan izjavom Stroa da je mogućnost američkog napada na Iran, kao je rekao - “nezamisliva”.

XS
SM
MD
LG