Linkovi

Shefer: Želeo bih da vidim SCG u Partnerstvu za mir što je pre moguće


Generalni sekretar NATO, Jap de Hop Shefer, planira da krajem ove nedelje poseti Kosovo i trupe KFOR-a koje se brinu o kosovskoj bezbednosti- tim povodom, on poručuje da će vojni savez ispuniti svoju bezbednosnu ulogu i podržati političko rešenje iza kojeg budu stajale UN.

U isto vrijeme, on poručuje SCG ali i ostatku regiona da ne čekaju sa rešavanjem pitanja pune saradnje sa Hagom- čim se taj uslov ispuni, otvoriće se mogućnost bližih veza sa Alijansom.

Prvi čovek vojnog saveza planira da, zajedno sa ambasadorima Stalnog NATO veća, poseti u četvrtak, 11. maja, Kosovo - namera im je da se na terenu informišu o poslu kakav na kosovskoj bezbednosti obavlja KFOR i jedinice NATO država u njemu. S tim u vezi, generalni sekretar Alijanse, Jap de Hop Shefer, najavljuje da se uloga KFOR-a neće menjati- naprotiv, slomiće sve koji budu remeti mir i odupirali se konačnom rešenju kosovskog statusa.

"NATO je tamo, tamo je KFOR sa zadatkom da stvori klimu bezbednosti i stabilnosti kako bi i većina i manjina na Kosovu mogle da igraju aktivnu ulogu u pregovorma o statusu, koji se vode pod vođstvom Marti Ahtisarija. KFOR je sa svojih 17 hiljada vojnika spreman za posao, u statusu finalizacije reorganzacije što će mu dati još veću efikasnost. Toje zadatak KFOR-a i NATO.

Shefer smatra da smo se u poslednje vreme, svedoci loših vesti vezanih za Srbiju:

"Na žalost, svedoci smo negativnih zbivanja vezanih za Srbiju, uzrokovanih odsustvom hapšenja Mladića i njegovog transfera u Hag- EU je okazala narednu rundu pregovora, g. Labus je napustio vladu. Sa žaljenjem konstatujem da se zadnjih nedelja ne vidi pozitivan razvoj prilika u Srbiji. Srbi treba da se vrate Kosovu, moraju da budu aktivni, mnogo aktivniji nego sada i učestvuju u procesu određivanja konačnog kosovskog statusa".

Za generalnog sekretara Alijanse bi hapšenje i transfer u Hag Ratka Mladića otklonilo sve prepreke da se zemlja vrlo brzo pridruži bezbednosnom programu Partnerstva za mir:

"Želeo bih da vidim SCG u Partnerstvu za mir što je pre moguće. Mislim da je ona veoma važna u regionu. Vidimo različite razvoje prilika- skori referendum u Crnoj Gori, u toku su pregovri o kosovskom statusu i ja bih želio da SCG postane članica. Zato sam nesretan i tužan jer se to još nije dogodilo jer u samoj Srbiji nema snage koja će poslati Mladića tamo gde mu je mesto, u Haški tribunal. Ako bi Mladić bio u Hagu, ja bih učino sve da se što pre i što lakše okonča preostala procedura prijema zemlje u Partnerstvo za mir.

Upitan, na kraju, da li će se kada i ako se zaključi priča o Ratku Mladiću, na sličan način voditi i slučaj Radovana Karadžića, gen. sekretar NATO kaže:

"Trebaju nam obojica. Obojica su optuženi za veoma ozbiljne ratne zločine, zločine protiv čovečnosti. Ipak, za sada, u ovom trenutku, fokusirajmo se na Mladića".

XS
SM
MD
LG