Linkovi

Ujedinjene nacije pozivaju visoko kvalifikovane Iračane da se vrate u zemlju


Ujedinjene nacije, u saradnji sa iračkim Ministarstvom planiranja i razvoja, sprovode program za podsticanje visoko kvalifikovanih Iračana da se, makar na odredjeno vreme, vrate u zemlju i pomognu u njenoj ponovnoj izgradnji.

Pomenuti program izazvao je znatno interesovanje otkada je pokrenut, prošlog septembra. Predstavnica Medjunarodne organizacije za migracije, Džemini Pandja, kaže da se do sada prijavilo više od 400 iseljenih Iračana, od kojih će 60 biti odabrano za rad u raznim iračkim ministarstvima, na period od tri do 12 meseci:

”Najviše se traže univerzitetski profesori, uoči nove školske godine, kao i predavači iz medicinske struke, koji su hitno potrebni širom zemlje. Zbog stalne zabrinutosti za bezbednost u Iraku mnogi razvojni programi su suspendovani, ali ovaj program koji podstiče iseljenike da se vrate jedan je od retkih koji još funkcionišu.“

Ujedinjene nacije procenjuju da je zbog neprestanog nasilja najmanje milion Iračana izbegao u susedne zemlje, od početka prvog rata u Persijskom zalivu, 1991. godine. Hiljade drugih odselilo se još dalje, dok je još oko milion u internom rasejanju. Džemini Pandja kaže da su se zainteresovani prijavljivali u Britaniji, Kanadi, Južnoafričkoj republici, Novom Zelandu i Libanu. Ona kaže da je oko trećina njih tražila da dobije posao u Bagdadu, četvrtina u severnom Iraku, a ostatak u drugim delovima zemlje:

”Jedan od primera je Iračanin, dečiji psiholog, koji predaje na jednom univerzitetu u Švedskoj. On će se vratiti u severni Irak gde će raditi na katedri za dečiju spihologiju jednog univerziteta. On procenjuje da najmanje 40 odsto iračke dece pati od posttraumatskog stresa i da to polje zahteva hitnu pažnju.“

Džemini Pandja kaže da će program biti produžen do 2007. godine, ali da će definitivna odredišta biti ustanovljena do novembra ove godine. Ona dodaje da program predstavlja jednu od malog broja prilika za iseljene Iračana da učine nešto korisno za svoju zemlju.

XS
SM
MD
LG