Linkovi

Čejni optužio Rusiju da ograničava prava gradjana


Američki potpredsednik Dik Čejni optužio je Rusiju da ograničava prava gradjana i da koristi svoje energetske resurse za političke ucene. Istovremano, Čejni je pohvalio one lidere i zemlje koje se trude da izadju iz sovjetske ere. On je izneo te ocene tokom govora na konferenciji lidera Istočne Evrope u Litvaniji.

U govoru punom oštrih reči, potpredsednik Čejni je reka da protivnici reformi u Rusiji žele da promene pravac onoga što je postignuto u poslednjim decenijama. Suprotno tome, on je pohvalio ono sto je nazvao napretkom istočno-evropskih zemalja posle propasti Sovjetskog Saveza. Većina lidera tih zemalja je prisustvovala konferenciji u bivšoj sovjetskoj republici Litvaniji. Čejni je naglasio da je demokratsko jedinstvo Evrope najbolji način da se osigura mir na kontinentu i kritikovao pojačavanje uticaja Kremlja u medijima i političkom životu, dodavsi da Kremlj svoju gotovo totalnu politicku kontrolu nad gasovodima koristi kao politicko sredstvo:

«I druge akcije ruske vlade su kontra produktivne i mogle bi da počnu da utiču na odnose sa drugim zemljama. Ne služi ni jednom legitimnom interesu kada nafta i gas postanu oruđe za zastrašivanje i ucene, bilo manipulacijama sa snabdevanjem bilo monopolisanjem transporta. I niko ne može da odobri poteze koji ugrožavaju teritorijalni integritet susednih zemalja».

Veliki deo Evrope je zavisan od gasa iz Rusije, pa je u januaru osetio pritisak kada je državna kompanija Gazprom nakratko prekinula isporuku gasa Ukrajini zbog nesporazuma oko cene. To je takodje uzrokovalo smanjenje zaliha širom Evrope i dovelo do snažne kritike Rusije, upravo na početku njenog jednogodišnjeg predsedavanja Grupom 8 najrazvijenijih zemalja. Čejni je svoj dan započeo doručkom sa predsednikom Ukrajine Viktorom Juščenkom. Predsednik Juščenko je izrazio nadu da će njegova zemlja jednog dana možda biti u stanju da udje u Evropsku Uniju , pa čak i u NATO.

«Razvoj Ukrajine je veoma važan. Svi mi dajemo podršku razvoju slobode i demokratije, i bili smo inpresionirani onime što su naši prijatelji u Ukrajini dostigli. Želimo da učinimo sve što možemo kako bismo pomogli u danima koji dolaze».

Americki potpredsednik je izneo uveravanja Moskvi da će predsednik Buš učestvovati na letnjem samitu G8 u Rusiji, uprkos pozivima nekih članova Kongresa da bojkotuje taj sastanak. On je naglasio da će predsednik Buš preneti predsedniku Putinu da Rusija ne treba da se plaši snažnih, stabilnih demokratija na svojim granicama. Ali Čejni je imao samo teške reči za Belorusiju u njenog dugogodišnjeg lidera Aleksandra Lukašenka, često nazivanog poslednjim evropskim diktatorom.

XS
SM
MD
LG