Linkovi

Kongersmen Smit: Pozivam vladu Srbije da učini dodatni napor da uhapsi haške begunce


Pomoć SAD Beogradu i do sada je bila pozvezana isključivo sa ispunjavanjem obaveza prema Hagu, kaže za Glas Amerike kopredsjedavajući američke Helsinške komisije – republikanac iz Nju Džersija - kongersmen Kristofer Smit.

“Što se tiče generala Mladića on je, po našem misljenju, jedan od onih koji su na najbrutalniji način kršili ljudska prava u svijetu i on za zločine za koje je optužen mora da odgovara, baš kao što je odgovarao Milošević i drugi optuženici. Ako želimo da do pomirenja ikada dodje svi oni koji su počinili užasne zločine moraju odgovarati i biti kažnjeni. Zato pozivam vladu Srbije da učini dodatni napor da uhapsi haške bjegunce. Oni su sramota za novu, demokratsku Srbiju. Mladić mora da odgovara za užasne zločine, jer će se - u suprotnom - besčašće i sramota vezivati za vladu Srbije.”

Kongresmen Smit pored toga naglašava da će hapšenjem i izručenjem Ratka Mladića, vlada Srbije doći u bolju poziciju kada je u pitanju zaštita Srba na Kosovu.

“Na Kosovu je diskriminacija Srba i pravoslavne Crkve prisutna i prema Srbima su počinjeni zločini. To je neprihvatljivo. Mi tražimo poštovanje elementranih ljudskih prava i Srbija će ojačati svoju poziciju u odnosu na Kosovo ako je proaktivna i ako agresivno pokušava da raskrsti sa svojom nedavnom prošlošću. Konrad Adenauer nakon II svjetskog rata nije pokušavao da prikrije holokaust i zločine koje su počinili nacisti - on je otvorio novu stranicu istorije i njemačku poveo u drugom smjeru. Srbi su po mom mišljenju u sličnoj situaciji. Počinjeni su užasni zločini i svi koji su te zločine počinili moraju da budu iza rešetaka.


XS
SM
MD
LG