Linkovi

Ted Karpenter: Moram reći da zahtev Evropske unije nije sasvim fer


Evropska komisija je odlučila da odloži preogovore o pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom zbog toga što Beograd nije dostigao traženi stepen pune saradnje sa Haškim sudom. Kako bi to moglo da se odrazi na situciju u Srbiji, na unturašnjem i medjunarodom planu, razgovarali smo sa potpredsednikom za pitanja spoljne politike i odbrane u vašingtonskom insitutu KATO, Tedom Karpenterom. Razgovor je vodio naš kolega Branko Mikašinović.

Karpenter: Suspenzija pregovora EU o pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom intenziviraće unutrašnju političku tenziju u Srbiji izmedju onih elemenata koji stavljaju najveći mogući prioritet na saradnju sa Evropskom unijom i Hagom i onih koji smatraju da je Srbija izložena prevelikom pritisku zapada, uprkos uspešnoj dosadašnjoj saradnji, i žele da Beograd zauzme cvrstorukašku politiku. Pored toga, moram reći da zahtev Evropske unije nije sasvim fer. On bi bio sličan, recimo, situaciji u kojoj bi SAD zahtevale od pakistanskog predsednika Mušarafa da izruči Osamu bin Ladena. Mada svakako neki elementi pakistanskih snaga bezbenosti imaju dosta dobru ideju gde se Osama bin Laden nalazi, to ne znači da bi predsednik Mušaraf mogao da ga pronadje i da bi bio u stanju da ga izruči SAD. Civilna vlada u Srbiji suočena je sa sličnim problemom u vezi sa Mladićem.

Glas Amerike: Kakve bi mogle da budu posledice za Beograd na medjunarodnom planu?

Karpenter: Odlaganje pregovora će stvoriti napetu situaciju izmedu Beograda i Brisela i verovatno Vašingtona. Percepcija u Evropskoj uniji i SAD je da Srbija ne saradjuje sa Haškim tribunalom. To možda nije sasvim tačna procena, ali sadašnja situacija neće doprineti poboljšanju odnosa izmedju vlada zapadnih zemalja i Beograda.

Glas Amerike: Da li bi ova odluka Evropske unije mogla da utiče na pregovore o Kosovu?

Karpenter: Odlukom Evropske unije će se verovatno povećati pritisak na Beograd da ublaži svoju poziciju u pogledu Kosova kao način da odobrovolji EU i SAD. U svakom slučaju, smatram da bi Beograd trebalo da zauzme razumno čvrst stav o budućem statusu Kosova, jer bi u suprotnom, budućnost sadašnje vlade i regionalna stabilnost mogi da budu dovedeni u pitanje.


XS
SM
MD
LG