Linkovi

Danas vam predstavljamo film «Akeelah and the Bee»


Sarkofag. Timpani. Galama. Pozlaćivanje. Prevdene na engleski, sve su to teške reči i niko ne očekuje da bi 12-godišnjak trebalo da zna kako se one pišu tj. «speluju».

Međutim, pobednici na poslednjih nekoliko, u Americi vrlo popularnih, Nacionalnih takmičenja u spelovanju - znali su sve te reči. Jedno novo holivudsko ostvarenje objašnjava koliko su važna ta njihovih dostignuća, sa akcentom na devojčicu afro-američkog iz siromašne porodice.

Paetna i radoznala Akila je među najboljim učenicima svoje osnovne škole, u siromašnom delu Los Anđelesa, gde se takva vrsta uspeha ne smatra uvek prioritetnim. Međutim, dirktor škole uviđa njen potencijal i uspeva da ubedi Akilu da se prijavi za takmičenje u spelovanju.

Posle pobede u svojoj školi, Akila stiče pravo da se takmiči na nivou okruga, odakle najbolji ide na državno prvenstvo. Najbolji «speleri» na kraju se takmiče na nacionalnom nivou u američkoj prestonici Vašingtonu. Akilin nastavnik angažuje svog mentora – univerzitetskog profesora, s namerom da je pripremi za takmičenje i to postaje veza koja će zauvek promeniti njen život.

Lorens Fišbur tumači ulogu zahtevnog profesora Larabija, dok se u naslovnoj ulozi pojavljuje 12-godišnja Kiki Palmer:


«Akila je bila vrlo hrabra u toj sceni. Mislim da bih ja lično istrčala iz sobe i nikad se ne bih vratila. Mnoga druga deca bi postupila isto razmišljajući da je profesor Larabi suviše strog i strašan. Međutim, Akila mu se suprotstavila, a istovremno i pokazala dužno poštovanje prema njemu».

Scenarista i reditelj filma «AKEELAH AND THE BEE», Dag Ečison opisuje svoje delo kao istinitu fikciju.

«Tema filma 'AKEELAH AND THE BEE' nije spelovanje. Za mene je to nešto mnogo šire. Spelovanje je samo polje u kome ova devojčica može najbolje da se dokaže i da bude uspešna u svetu u koji na početku nije smela ni da proviri. Mi smo pokušali da u ovom filmu pronađemo model za uspeh».

Tema ove inspirativne drame, da se kroz obrazovanje postigne nešto, privukla je neobičan izvor podrške – lanac poznatih američkih kafića «Starbucks». Producent filma Sid Genis kaže da se radi o prvom projektu «Starbucks»-ovog odeljenja za zabavu i dodaje da svako ko je u proteklih mesec dana ušao u bilo koji «Starbucks» u Americi, ali i inostranstvu - zna za ovaj film. Pored Lorensa Fišburna i Kiki Palmer, u filmu «AKEELAH AND THE BEE» pojavljuje se i Ejndžela Baset, kao vredna majka koja počinje da shvata da njena ćerka može da ostvari svoje snove. Iako je lik Akile u stvari izmišljen, ona predstavlja na stotine dece uzrasta 9 - 16 godina koja se takmiče u stvarnim Scripps Nacionalnim prvenstvima u spelovanju. Tradicionalno 79. godišnje takmičenje u spelovanju počinje u Vašingtonu 31. maja.


XS
SM
MD
LG