Linkovi

Evropa želi čist rezultat na referendumu u Crnoj Gori


Evropa želi čist rezultat na referendumu u Crnoj Gori kako niko ne bi nepotrebno trošio vrijeme i energiju na novo posredovanje, rekao je predsjednik Državne zajednice Svetozar Marović. S druge strane, lider Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović smatra da bi Evropska unija morala tokom referendumskog procesa da uvede neku vrstu protektorata u Crnoj Gori.

Govoreći o mogućem ishodu referenduma Marović je rekao da "ako je nešto između, onda morate nešto da čistite, da malo popravljate, a to opet znači gubitak vremena i snage". On je naglasio da svi priželjkuju jasan odgovor.

"U protivnom, to znači slanje novih posrednika, novih razgovora, usporavanje procesa i mogućih pregovaračkih uspjeha u pristupanju Evropskoj uniji i za Srbiju i za Crnu Goru", rekao je Marović.

On je kazao da referendumski model 55:45, za čije je koautorstvo on okrivljen zbog dobrih veza sa Evropljanima, jasno određuje ko ima većinu a ko ima manjinu.

Lider Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović ocijenio je da bi, zbog karaktera vlasti, Evropska unija morala tokom referendumskog procesa da uvede neku vrstu protektorata u Crnoj Gori.

"Bolje je, međutim, i to nego da uđemo u nestabilnost", kazao je Bulatović.

"Porazno je za institucije sistema što je na intervenciju međunarodnog faktora moralo doći do zaustavljanja političkih hapšenja", rekao je Bulatović.

On smatra da se, bez obzira na rezultat referenduma, mora napraviti evropski konsenzus relevantnih političkih subjekata i nekorumpiranih političara.



XS
SM
MD
LG