Linkovi

Rajs optužila Iran da “se poigrava” sa međunarodnom zajednicom


Gostujući u programu “Ove sedmice”, mreže ABC, sekretar Rajs je osudila promenjive stavove Teherana o međunardonim inspekcijama.

“Verujem da se pougravaju. U slučaju da to nije tako, onda bi naravnotrebali da prestanu da obogaćuju uranijum. Treba da pruže odgovore na listu pitanja navedenih u rezoluciji Međunarodne agencije za taomsku energiju. Tek tada bi mogli da se vrate pregovorima sa agencijom.”

Iran tvrdi da je njegov cilj samo proizvodnja energije za mirnodopske potrebe. Istovremeno, Teheran je odbacio rusku ponudu da Iran snabdeva neophodnim nuklearnim gorivom za atomske centrale, a nastavio je napore na sopstvenom obogaćivanju uranijuma. Zavisno od stepena obogaćenja, uranijum može da se koristi za nuklearne reaktore ili bombe. Pošto je Iran, u petak, prekršio rok za obustavu obogaćivanja uranijuma, koji su mu postavile UN, stvoreni su preduslovi da Savet bezbednosti može da počne razmatranje uvođenja sankcija protiv Teherana. Sekretar Rajs smatra da Iran mora da snosi odgovornost za svoje akcije.

“Kredibilitet međunarodne zajednice je u pitanju. Pred nama je izbor. Mi možemo da ostanemo dosledni svojim zahtevima da Iran ispoštuje svoje obaveze. Ili možemo da nastavimo da Iranu dozvoljavamo da se suprotstavlja volji međunarodne zajednice.”

Postoje različite procene o tome koliko će vremena Iranu biti potrebno da proizvede nuklearno oružje. Gostujući u programu “Late Edition” mreže CNN, nekadašnji šef izraelske obaveštajne službe Efraim Halivi je ukazao da još ima vremena za diplomatiju.

“Još ima vremena, da se pitanje reši na pravi način. Moj utisak je da su iranci, u proteklih 48 sati, počeli da osećaju pritisak međunarodne zajednice. Možda su neke od reakcija koje smo videli u protekla 2 dana indikacije da pritisak zaista deluje.”

Istovremeno, bivši director CIA-e Džejms Vulzi je ukazao da su rusko I kinesko protivljenje potkopali napore da se Teheranu zavedu sankcije.


XS
SM
MD
LG