Linkovi

Cene benzina jedna od glavnih tema narednih dana u Kongresu


Rastuće cene benzina biće biće sasvim sigurno jedna od glavnih tema narednih dana u Kongresu, koji danas nastavlja rad posle dvonedeljnog uskršnjeg odmora. Neki zakonodavci su zatražili i sprovodjenje istrage o mogućem veštačkom podizanju cena od strane naftnih kompanija, dok je jedan republikanski kongresmen rekao da je možda došlo i vreme za uvodjenje dodatnih poreza na profite naftnih kompanija. Preko noći prosečna cena benzina u Americi skočila je za još dva centa i dostigla dva dolara i 90 centi za galon. To je dalji porast od 5 centi samo preko vikenda.

Cene se kreću od preko četiri dolara za galon u Kaliforniji, do oko 2 dolara i 50 centi u Juti. Mapa na vebsajtu Gasbuddy.com pokazuje velike razlike u ceni benzina. Zone sa viokim cenama ‘ obojene su crveno - Kalifornija, Njujork, Nova Engleska. Region stenovitih planina je obojen zeleno - tu su cene medju najnižim u zemlji.

“Te države zapravo preradjuju naftu i proizvode benzin ili imaju pristup naftovodima, tako da ne moraju da ga dopremaju iz drugih država i stoga cene kod njih nisu visoke, mada one nemaju izlaz na more.”

Medjutim, u Kaliforniji oko 60 odsto nafte se doprema sa Aljaske ili iz drugih zemalja. U Kaliforniji je galon benzina sa specijalnim aditivima za oko 10 odo 15 centi skuplji, a osim toga tu je i posebna taksa od 50 centi.

“Ne samo da Kalifornija ima dodatni porez na benzin već, osim toga ubira i redovni porez na promet.”

Savezne države sa najvišim porezima imaju i najskuplji benzin. Na Havajima je benzin skuplji za 53 centa od proseka, drugi primeri su Roud Ajlend, Njujork, Ilinoj ili Konetikat. Za sada većina vozača kaže da nema drugog izbora do da plaća skupi benzin.

“Mislim da su cene prilično visoke. Ali, ne mogu da idem peške na posao. Moram da vozim.”

Medjutim, veb stranica Gasbuddy.com ima čitavu mrežu ljudi koji javljaju o cenama benzina. To ne znači da morate da vozite do druge države, ali često možete da odete samo u susedni kraj i nadjete jeftiniji benzin.

“Mi većinom možemno da nadjemo benzinsku pumpu gde su cene niže bar za oko 10 do 15 centi u razdaljini od nekoliko blokova, a često i za 20 i više centi. Svakako je vredno otići tamo,” kaže Dastin Kupal.

XS
SM
MD
LG