Linkovi

Buš: Formiranje nove vlade u Iraku zadalo težak udarac teroristima


Predsednik Buš je rekao da je formiranje nove iračke vlade važna prekretnica na putu ka demokratiji. Predsednik je istakao da teroristi pribegavaju očajničkim aktima nasilja pošto znaju da u demokratskom Iraku neće imati utočište.

“Teroristi jasno uočavaju opasnost koju za njihove mračne planove za Irak i širi bliskoistočni region predstavlja nova vlada u Iraku.”

Predsednik Buš je rekao da novo iračko rukovodstvo pokazuje veliku hrabrost u svetlu terorističkih pretnji i da je spremno da vodi zemlju prema mirnoj i bezbednoj budućnosti u čemu će imati kontinuiranu američku podršku. Kako iračke vlasti napreduju ka demokratiji i sposobnosti da sami upravljaju zemljom i brane je od terorista, više američkih vojnika moći će da se vrati kući, rekao je Buš.

Formiranje nove vlade u Iraku je dobra vest za predsednika u vreme pada njegove popularnosti zbog angažovanosti SAD u Iraku. Prema anketi javnog mnjenja koju je sproveo list USA-Today i firma za anketiranje Galup, 65 odsto Amerikanca se ne slaže sa načinom na koji predsendik vodi politiku u Iraku, dok 57 odsto gradjana sada veruje da je bila greška izvršiti invaziju te zmelje pre tri godine.

Predsednik Buš ističe da pomoć Iraku u izgradnji demokratije zadaje teroristima «teške udarce», ali da posao još nije završen.

«U Iraku će biti još mnogo teških dana, punih žrtava i borbe. Ali neprijateljima slobode je ovih dana zadat ozbiljan udarac, dok smo mi značajno napredovali na putu ka pobedi».

U medjuvremenu, drugi čovek terorističke mreže Al Kaida, Ajman al-Zavahri, oštro je kritikovao Pakistan i Sjedinjene Američke Države u video snimku, koji je postavljenom na jednom islamističkom vebsajtu. Zavahiri je pozvao pakistansku vojsku da pomogne u borbi protiv predsednika te zemlje, Perveza Mušarafa, i dodao da bi svaki vojnik trebalo da odbije naređenje koje poziva na ubijanje muslimana u Pakistanu i Avganistanu. Ekstremista egipatskog porekla rekao je još i da koalicione snage, koje predvode Sjedinjene Države, za protekle tri godine rata, nisu postigle ništa osim gubitaka, katastrofa i nesreća.

XS
SM
MD
LG