Linkovi

Godišnji izveštaj o terorizmu: Irak i opasnost koja preti od Al Kaide


Državni sekretarijat danas je objavio svoj godišnji izveštaj o terorizmu u svetu, u kome se Iran izdvaja kao država koja najaktivnije podržava terorizam. Medjutim, što ne iznenadjuje, izveštaj se koncentriše na Irak i opasnost koja preti od Al Kaide.

U jeku krvavog i nepredvidivog nasilja u Iraku, Stejt Department je objavio svoj godišnji izveštaj o terorizmu. U njemu se ističe da oko trećinu medjunarodnih terorističkih incidenata 2005. čine napadi u Iraku. U terorističkim napadima prošle godine život je izgubilo 56 Amerikanaca, od kojih 47 u Iraku. U izveštaju se konstatuje da, mada je Irak sada primarno borbeno polje, cilj Al Kaide ostaje isti - da napadne SAD, i rat u Iraku to nije promenio.

Studija pokazuje da je Al Kaida zaista delimično oslabljena, ali zato raste broj stranih terorista koji se pridružuju pobunjenicima u Iraku.

Stejt Department navodi da se uglavnom uspelo u nastojanjima da se Al Kaidi uskrate utočišta u Avganistanu, da se poremete njene operacije i zarobe ili likvidiraju neki od njenih lidera.

«Prvi ljudi Al Kaide, Osama bin Laden i Abu Musab al-Zarkavi frustrirani su zbog gubitka kontrole.»

U izveštaju se takodje zaključuje da je 2005. došlo do porasta u broju samoubilačkih napada. Bombaški napadi u Londonu 7. jula bili su prvi takvi napadi u Evropi.

U izveštaju se navodi da se Amerika i dalje nalazi u prvoj fazi potencijalno dugog rata, i da sposobnost neprijatelja da se prilagodi novim oklonostima znači da je izvesno da će se Amerika suočavati sa odlučnim neprijateljem još dugi niz godina.

XS
SM
MD
LG