Linkovi

STO otkazala ministarski sastanak koji je trebalo da se održi u Ženevi


Kao razlog – navedeno je to što članice STO nisu uspjele da se u predviđenom roku dogovore o sporazumu o liberalizaciji trgovine. To će dodatno usporiti pregovore o globalnom sporazumu kojim je trebalo da se pomogne najsiromašnijim svjetskim državama.

Generalni direktor Svjetske trgovinske organizacije (STO) Paskal Lami rekao je da sastanak ministara u Ženevi ne bi opravdao trošenje novca poreskih obveznika. Ipak, po njegovim riječima, sporazum je i dalje moguć, čak iako ne bude postignut do 30. aprila.

"Nismo ispoštovali rokove, ali pregovori nisu u zastoju»

Lami ističe da se sporo napreduje u pregovorima čiji je cilj realizacija razvojne strategije kojom bi od slobodne globalne trgovine trebalo da se okoriste siromašne zemlje. Ta agenda usvojena je još na samitu u Dohi, u Kataru - 2001. godine.

Kao najveće prepreke u dosadašnjim pregovorima pokazale su se poljoprivredna i industrijska razmjena. Zemlje u razvoju i poljoprivredni izvoznici žele bolji pristup tržištu razvijenih, dok bogate države traže veću participaciju za svoje proizvode u usluge na tržištima slabije razvijenih.

Na samitu u Honkongu u decembru učinjen je određeni pomak kada su bogati obećali ukidanje subvencija poljoprivrednicima do 2013. i otvaranje tržišta za proizvode iz zemalja u razvoju najkasnije 2008. Sporazum iz Dohe trebalo je da se implementira do 30. aprila, ali nije ostvaren željeni napredak.

Tri ključna pregovarača su SAD, EU i koalicija zemalja u ekonomskom usponu, poznatija kao grupa G20. Portparol STO Kiit Rokvel smatra da tri strane moraju djelovati simultano.

"SAD bi pristale da redukuju subvencije domaćim poljoprivrednicima, EU pri prihvatila otvaranje svog tržišta za poljoprivredne artikle iz drugih zemlja, dok bi rastuće ekonomije, predvođene Indijom i Brazilom, učinile više da svoja tržišta otvore za industrijski uvoz."

Rokvel najavljuje da će pregovarači narednih sedmica u Ženevi, intenzivno pokušavati da dođu do sporazuma. Fokus će biti na tehničkim pitanjima, a zaobićiće se politička diskusija. No eksperti smatraju da je to nemoguće, jer je za svaku akciju neophodna najprije politička volja.

Dok većina članica STO smatra da bi veća trgovinska razmjena – dugoročno gledano - koristila potrošačima i biznisima, otvaranje tržišta može izazvati kratkoročne probleme. Primjera radi, komesar za trgovinu EU Peter Mendelson optužuje SAD da su nerealne u zahtjevu da se EU više otvori za američke poljoprivredne proizvode, jer bi jeftin uvoz ugrozio opstanak evropskih poljoprivrednika. Mendelson kaže da sadašnji prijedlozi koji se razmatraju u STO nisu primamljivi u smislu motivacije da se prihvati inostrana konkurencija.

"Mi smo spremni da platimo u ovom krugu, čak i više od drugih. Ali mi očekujemo nešto realno zauzvrat."

Robert Portman, kojinuskoro odlazi sa funkcije američkog predstavnika u STO, kaže da bi EU trebalo da odgovori na iskrenu ponudu Vašingtona u vezi sa poljoprivredom. On planira da narednih dana u Ženevi pogura postizanje sporazuma.

Neki eksperti vjeruju da će činjenica da je rok za sporazum probijen dati novu energiju pregovorima. Džon Viks je viši savjetnik međunarodne trgovinske advokatske firme «Sidley Austin» iz Ženeve.

Dugo sam bio uključen u pregovore i čini mi se da je neka vrsta krize poželjna uvijek u smislu stimulansa da se dođe do rešenja. jasno je da će svi dobiti ponešto što ne žele, a to niko ne prihvata sve dok ne postane neminovnost».

U konačnom – mnogi eksperti i predstavnici STO saglasni su da će, ako Sporazum iz Dohe propadne, gubitnici biti siromašne države.

XS
SM
MD
LG