Linkovi

Stanković: Ispunjeni zahtevi Haškog tribunala za pristup vojnim arhivama SCG


Ministarstvo odbrane ispunilo je sve zahteve Haškog tribunala za pristup vojnim arhivama državne zajednice a Vojno-bezbednosna agencija sarađuje sa ostalim tajnim službama u zemlji u pronalaženju osoba optuženih pred Haškim tribunalom i ljudi koji su im pomagali u skrivanju, izjavio je ministar odbrane Zoran Stanković.

Ministar Stanković je na konferenciji za novinare rekao da ostaje pri stavu da će smeniti direktora Vojno bezbednosne agencije Svetka Kovača ukoliko haški optuženik Ratko Mladić ne budeuhapšen do određenog datuma, ali nije želeo da precizira o kom datumu je reč. Premijer Vojislav Koštunica je taj koji se obavezao da će u određenom roku Srbija ispuniti obaveze prema Haškom tribunalu, kratko je rekao ministar odbrane Zoran Stanković.

Kad su rokovi u pitanju, srpski ministar za državnu upravu Zoran Lončar izjavio je da svakog trenutka Srbija sve više napreduje ka izručenju Ratka Mladića Haškom tribunalu. Ozbiljnoj Vladi i državi ispunjavanje međunarodnih obaveza mora biti prioritet, rekao je ministar Lončar.

A povodom podizanja optužnice za ratne zločine protiv civila u Suvoj Reci na Kosovu, direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko izjavila je da je optužnica važna, uprkos zakašnjenju od nekoliko godina. Podizanje optužnice u ovom trenutku može koindicirati s pritiskom na Beograd za izručenje Ratka Mladića, rekla je Sonja Biserko. Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da Tužilaštvo u ovom trenutku radi na 40 predmeta koji su u fazi predkrivičnog postupka, a neki od tih predmeta tretiraju i zločine na Kosovu.


XS
SM
MD
LG