Linkovi

Kako dobiti novu bradu bez hirurškog zahvata


Jedan američki hirurg pronašao je način kako da pacijentima kojima je to potrebno menja konfiguraciju donjeg dela lica bez bolne hirurške operacije. Nova metoda takodje je znatno jeftinija od dosadašnjih.

U eri botoksa i drugih privremenih kozmetičkih poboljšanja, doktor Aleksander Rivkin primenjuje ”nehiruršku rekonfiguraciju brade,“ kao alternativu tradicionalnoj metodi hirurškog zahvata. Da bi povećao isturenost brade, doktor Rivkin koristi specijalnu masu, sličnu gustoj glini, koja se ubrizgava direktno u bradu. Masa ispunjava šupljine u slabo izraženoj bradi dajući joj oblik po želji pacijenta. Interes za ovakve nehirurške intervencije neprestano raste zato što neki ljudi imaju stvarni, prirodni strah od hirurškog noža:

”Ovakve procedure sve više su dostupne ljudima jer su jeftinije, lakše i manje riskantne. Osim toga pacijent se brže oporavlja od njih i nema podlive, kao kod klasične operacije. Razvoj ovih procedura je stoga pririodna posledica želje mnogih pacijenata.“

Lekar i pacijent najpre razgovaraju o izgledu brade koja će biti napravljena:

”Mislim da nema potrebe da vam je proširujemo. Samo bi je trebalo malo isturiti.“

Filip Čung, pacijent: ”Mislim da ću imati veće samopouzdanje. Uvek sam mislio da ću to moći, a ovo će mi poboljšati profil lica.“

Doktor Rivkin tvrdi da je operacija krajnje precizna. U tradicionalnom hirurškom zahvatu koriste se unapred modelirani plastični ulošci. U novoj proceduri, lekar može da ubrizga ispunjavajuću masu samo tamo gde je potrebno, oblikujući je onako kako pacijent želi.

”Ovo mi omogućava da oblikujem bradu u bilo kom pravcu. Da je spustim niže, izvučem napred, da je učinim uglastijom. Procedura je veoma jednostavna, za razliku od hirurškog ugradjivanja uloška, što sam obavljao ranije.“

Ispunjavajuća masa je veštački materijal, sastavljen od sitnih perlica kalcijum-hidroksi-apatita, trajnog materijala sličnog zubnoj gledji. Rekonfiguracija brade obično se sprovodi u dve faze od po 30 minuta, u razmaku od dve nedelje. Pacijent Filip Čung upravo je prošao kroz prvu fazu i kaže da je veoma zadovoljan:

”Dobro sam. Već mogu da idem, a osećam se kao da imam milion dolara.“

Doktor Džon Gros je docent plastične i rekonstruktivne hirurgije na Univerzitetu južne Kalifornije. On smatra da je za osobe željne promene izgleda svoje brade najbolje da se konsultuju sa hirurgom koji može da im ponudi različite metode operacije, jer je za neke pacijente ipak bolja tradicionalna hirurgija:

”S obzirom na sve ove nehirurške metode, najbolje je otići kod hirurga koji radi i takve i klasične zahvate. Jer ako nudite samo metod ubrizgavanja mase za ispunjavanje, ima pacijenata kojima bi više odgovarala klasična operacija nego ovaj novi metod.“

Nehirurška procedura košta hiljadu dolara, dok tradicionalna implantacija uloška staje izmedju pet i osam hiljada dolara. Jedina nezgoda je u tome što se masa za ispunjavanje ipak postepeno rastvara u telu pa posle dve do tri godine procedura mora da se ponovi, jer će inače brada dobiti raniji oblik.

XS
SM
MD
LG