Linkovi

RRK u Crnoj Gori privremeno obustavila rad


Predsjednik Republičke referendumske komisije František Lipka saopštio je u utorak da je to tijelo privremeno obustavilo rad nakon što su to tijelo napustili predstavnici iz Bloka za zajedničku državu zbog hapšenja člana te komisije Nikola Medojević.

Medojević, koji je popodne pušten na slobodu, osumnjičen da je umiješan u 16 slučajeva upisa građana u birački spisak sa falsifikovanim ispravama.

Kriminalistička policija Centra bezbjednosti predala je Medojevića, uz krivičnu prijavu, istražnom sudiji Osnovnog suda u Podgorici zbog osnovane sumnje da je počinio 16 krivičnih djela falsifikovanje isprave i povredu Zakona o biračkim spiskovima Crne Gore.

"On je, kao pravu, upotrijebio falsifikovanu dokumentaciju koju je 20. aprila predao u Sekretarijat za lokalnu upravu Opštine Podgorica, radi upisa u birački spisak osoba za koja je neovlašćeno pribavio podatke", kaže se u saopštenju Uprave policije.

Na osnovu nalaza grafologa, konstatovano je, kako se navodi, da ove osobe nisu potpisala punomoćje, već da je njihov rukopis imitiran.

Zbog hapšenja Medojevića blok za zajedničku državu povukao je svoje predstavnike iz RRK, a predsjednik Komisije, Slovak František Lipka saopštio je da je to tijelo privremeno obustavilo rad i istakao da se prilikom hapšenja Medojevića moralo voditi računa da ima neku vrstu imuniteta.

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je, povodom povlačenja članova bloka za zajedničku državu iz Republičke referendumske komisije, da nijedna funkcija ne opravdava nezakonito ponašanje.

”Ako se član komisije ponaša suprotno zakonima Crne Gore, onda to treba da bude predmet obrade državnih organa”, kazao je Đukanović.

Inače, rok za upis građana Crne Gore u centralni birački spisak ističe večeras, a od sjutra do 11. maja građani će moći da se upišu u birački spisak preko Upravnog suda.

Prema podacima Sekretarijata za razvoj, biračko pravo do juče u 14 sati je imalo 477.483 građana.

XS
SM
MD
LG