Linkovi

Daljinsko merenje nivoa šećera u krvi


Ljudi oboleli od ozbiljnijih oblika dijabetesa moraju da kontrolišu nivo šećera u krvi svakih nekoliko sati, što je mukotrpna obaveza, naročito noću. Takav živet posebno je neprijatan za obolelu decu i njihove roditelje. Kako izgleda rešenje je najzad pronadjeno.

Američka uprava za kontrolu hrane i lekova odobrila je upotrebu prvih uredjaja za daljinsko merenje šećera u krvi.

Uredjaji se sastoje od tanke, elastične pločice, nalik na malo veći flaster, sa sićušnom iglicom, koja se zalepi za kožu u predelu stomaka. Ugradjeni senzor meri nivo glikoze u ćelijskoj tečnosti i šalje signale bežičnim putem u prijemnik, veličine mobilnog telefona.

Oni koji su isprobali novi uredjaj kažu da im je u početku iglica zadavala izvesnu neprijatnost, ali da su se ubrzo navikli. Prijemnik neprestano kontroliše nivo šećera i zvučnim signalom upozorava ako predje odredjenu granicu.

Novi monitori još nisu potpuno eliminisali potrebu za povremenim testiranjem krvi uz pomoć klasičnih lanseta, a pločica sa iglicom mora da se menja svakih tri do pet dana.

Ali proizvodjači kažu da stalno usavršavaju svoje uredjaje. Cena je za sada još visoka - izmedju 500 i 2000 dolara po uredjaju, plus 35 dolara za senzor koji mora često da se menja. Proizvodjači kažu da su veoma blizu konstruisanja uredjaja koji će ne samo meriti nivo šećera već i automatski ubrizgavati insulin u organizam kada je potrebno.

Proizvodjači aparata za daljinsko merenje nivoa šećera u krvi su:Dexcom, Medtronic i Abbott Laboratories.

XS
SM
MD
LG