Linkovi

Bela kuća veruje da je novi Bin Ladenov snimak autentičan


Bela kuća je saopštila da je najnoviji audio snimak, koji se povezuje sa Osamom Bin Ladenom, po svemu sudeći autentičan, o čemu izveštava novinarka GA Pola Vulfson.

Poruka sa nove audio trake stigla je do zvaničnika Bele Kuće dok je predsednik Buš bio u Kaliforniji. Prvi komentar stigao je nekoliko sati kasnije, kada je portparol Skot Meklelan izjavio da su američke obaveštajne službe ispitale traku i da se veruje da je na njoj glas vodje Al Kaide.

Na snimku, glas za koji se pretpostavlja da je Bin Ladenov, optužuje Zapad da vodi rat protiv islama i posebno spominje nedavne dogadjaje u Sudanu i na palestinskim teritorijama, uključujući i suspenziju zapadne pomoći Palestinskoj vladi pod vođstvom Hamasa. Piter Hekstra, predsednik Odbora predstavničkog doma za obaveštajnu delatnost, na programu Televizije «Foks» je izjavio da je audio traka deo multi-medijalnih pokušaja Al Kaide da pridobije umerene muslimane.

«Al Kaida shvata da se veći deo ovog rata, ove bitke koju vodimo, sastoji od osvajanja srca i uma umerenih muslimana. I ona je usmerena na to, a i mi bi trebalo da budemo usmereni na to.»

Republikanac iz Mičigena učestvovao je u programu zajedno sa najvišim demokratskim članom Odbora za obaveštajnu delatnost, Džejn Harmon iz Kalifornije, koja je posebno istakla neuspeh administracije predsednika Buša da pronadje vodju Al Kaide.

"Audio traka nas podseća da je četiri godine posle 11. septembra Osama Bin Laden još predmet najvećeg traganja za jednim čovekom u istoriji. Nismo bili u stanju da ga pronadjemo i deo razloga je to što smo se zaglibili u Iraku".

Audio traka je prvi snimak Bin Ladena, posle onog u januaru, u kojem je pretio novim napadima protiv Sjedinjenih Država i, takođe, nudio primirje, koje je Bušova administracija odbila, s obrazloženjem da ne pregovara sa teroristima.

XS
SM
MD
LG