Linkovi

Cena sirove nafte 75 dolara po barelu


Porast cena je rezultat više činilaca - sve manjih zaliha benzina u Sjedinjenim Državama, poremećaja u proizvodnji u Nigeriji i zategnutosti oko iranskog nuklearnog programa.

U Sjedinjenim Državama prosečna cena običnog bezolovnog benzina je za dva meseca skočila za 11 centi po litru. Pošto je vlada predvidela više cene ovog leta, to bi moglo da znači da će Amerikanci možda morati da izmene način na koji žive i voze.

Prosečna cena bezolovnog benzina je u ponedeljak dostigla 67 centi po litru. Prema prognozama američkog Sekretarijata za energetiku, cene će ovog leta porasti do 25 odsto više u odnosu na prošlogodišnje rekordne cene u Sjedinjenim Državama, posle naleta uragana Katrina, koji je znatno smanjio kapacitete rafinerija u Meksičkom zalivu. Tom Kloza radi za Institutu za cene nafte.

”Prosečna cena benzina će verovatno biti blizu 75 centi po litru, a u nekim državama će ići i preko toga.“

Cene benzina su već blizu tog nivoa u nekim državama. Geri Mekilroj iz Ostina u Teksasu kaže da je navikao da troši 50 do 65 dolara nedeljno na benzin. Sada plaća 125 dolara ili više nedeljno i smatra da će to ozbiljno uticati na planove njegove porodice za odmor.

”Kako se približava leto, počinjemo da razgovaramo o tome da li da se odvezemo na obalu Teksasa ili ne. A, kako cene benzina dostižu tri dolara po galonu, verovatno to nećemo učiniti.“

Mnogi koji su se navikli na redovno snabdevanje jeftinom naftom iz inostranstva su gnevni.

Mislim da su cene benzina smešne, potpuno smešne.“

Sara Anderson sa Instituta za političke studije u Vašingtonu analizirala je beneficije i plate menadžera u naftnim kompanijama. Ona veruje da je jedan deo gneva zbog cena nafte opravdan, posebno posle otkrića da je dosadašnji predsednik kompanije Ekson, Li Rejmond, primio penzioni paket u vrednosti od blizu 400 miliona dolara.

”Mislim da će to izazvati veliki gnev. Jasno je da je za veliki deo njegovog penzionog paketa zaslužna visoka cena benzina.“

Medjutim, mnogi analitičari kažu da većina američkih potrošača nije spremna za to. Neki kupuju hibridne automobile koje pokreću i benzin i struja dok drugi kupuju takozvana ”zelena kola“ koja koriste alternativna goriva. Kompanija koja prodaje takve automobile u Oregonu ”Green Eye Auto Sales“ navodi da dobro posluje. Klark Tipin kaže da njegova kompanija prepravlja automobile tako da mogu da koriste mešavinu biljnog ulja i metanola.

”To je gorivo koje može da se koristiti i veoma malo zavisi od zavisi od benzina.“

Neke firme za marketing koriste zavisnost vozača od benzina obraćajući se onima koji pokušavaju da što rastegnu novac uložen u gorivo. Medjutim, Džoni Lubovic, u Federalnoj trgovinskoj komisiji, upozorava da ljudi treba da budu oprezni kada su u pitanju aditivi i sprave koji navodno povećavaju efikasnost goriva za čak 30 posto:

”Do sada nismo utvrdili da bilo koja sprava ili aditiv dovode do takvih rezultata.“

Medjutim, ima stvari koje mogu da dovedu do rezultata. Prema tvrdnjama vlade, redovno održavanje automobila može da smanji potrošnju za 4 centa po litru. Zamena prljavog filtera za vazduh može da uštedi 7 centi po litru dok održavanje pritiska u gumama može da poboljša efikasnost goriva za 2 centa po litru. Geri Mekilroj ipak tvrdi da to nije dovoljno.

”Poslao sam pismo Beloj kući da bih rekao da ovo više ne ide. Ukoliko cene nastave da rastu, a naše plate ostanu iste, ljudima će biti potrebna pomoć. Ovo mora da se zaustavi.

Ove jeseni bi moglo da nastupi izvesno olakšanje. Sekretarijat za energetiku navodi da bi cene goriva mogle biti manje do septembra kada će rafinerije u Meksičkom zalivu, koje je oštetio uragan Katrina ponovo početi da rade punim kapacitetom.

XS
SM
MD
LG