Linkovi

Kraj ligaškog dela NBA sezone, Vizardsi ipak peti na Istoku


Protekle večeri završen je ligaški deo NBA sezone i končano su razrešene sve dileme oko toga ko će na kojoj poziciji dočekati doigravanje. Sinoćni rezultati bili su donekle očekivani, a najveća neizvesnost vladala je oko toga da li će Detroit u najjačem sastavu dočekati Vizardse i eventualnom pobedom ugroziti njihove izglede da završe na petom mestu.

Međutim, trener Flip Saunders ostao je dosledan i odmarao svoje najbolje igrače. Čonsi Bilaps nije ni bio u sastavu, a ostali starteri presedeli su na klupi celu poslednju četvrtinu i niko od njih nije igrao više od 26 minuta. Vizardsi su to svakako dobro iskoristili i trećom pobedom nad Pistonsima ove sezone (Vašington sa 3-0 i Juta sa 2-0 su jedina dva tima koje Detroit ove sezone nije pobedio) ugrabili peto mesto, koje im donosi duel sa Kavsima. Prvi meč je već prekosutra u Klivlendu, a treba istaći da su Vizardsi ove godine tri puta pobedili Lebrona Džejmsa i društvo, uz samo jedan poraz.

Srpsko-crnogorska košarka imaće šestoricu predstavnika u prvoj rundi plej-ofa. Igor Kokoškov biće u stručnom štabu Pistonsa, dok će svoje klubove na parketu predstavljati Nenad Krstić, Saša Pavlović, Peđa Stojaković, Željko Rebrača i Vladimir Radmanović. Od svih njih, sinoć je naporno radio samo Stojaković, čija Indijana je morala da pobedi Orlando da bi osigurala šesto mesto na Istoku.

Peđa Stojaković ubacio je 17 poena (2-5, 3-7, 4-4), imao 6 skokova, po jednu asistenciju i blokadu za 35 minuta, a Pejsersi su sve vreme kontorlisali igru i rezultat u duelu sa "magičnima" i na kraju došli do pete pobede u poslednjih šest utakmica – 89:83. Sa zdravim Džermejnom O'Nilom, koji je Orlandu ubacio 24 poena, uz 13 skokova i 6 blokada, Indijana u deveti zaredom plej-of ulazi kao vrlo opasan protivnik, pogotovo za Netse, koje je ove sezone dva puta pobedila, a samo jednom izgubila. Međutim, dva tima su poslednji put igrala još 26. februara, daleko pre nego što su Netsi serijom od 14 pobeda postali legitmni kandidat za titulu.

Vrlo ubedljivi bili su i Lejkersi, koji su trijumfom nad Nju Orleansom – 115:95 obezbedili sedmo mesto na Zapadu, koje im za protivnika u prvoj rundi donosi Finiks Sanse. Kobi Brajant je svih 35 poena postigao do dva minuta pre kraja treće četvrtine, a onda uz ovacije napustio igru kao zvanično najbolji strelac NBA lige ove sezone, sa prosekom 35,4 poena po utakmici. To je osmi najbolji prosek u istoriji, a ukupno 2.832 poena koliko je postigao predstavlja sedmi po redu učinak od osnivanja NBA lige. Poslednji igrač koji je sa višim prosekom osvojio titulu najboljeg strelca bio je Majkl Džordan još 1987. godine (37,1).

REZULTATI

Klivlend - Atlanta 100:99
Indijana - Orlando 89:83
Boston - Majami 85:78
Nju Džersi - Njujork 83:90
Šarlot - Filadelfija 96:86
Detroit - Vašington 80:96
Hjuston - San Antonio 87:89
Minesota - Memfis 92:102 (2P)
Dalas - L. A. Klipers 71:85
Čikago - Toronto 127:106
Juta - Golden Stejt 105:102
Portland - Finiks 96:106
L. A. Lejkers - Nju Orleans/Oklahoma Siti 115:95
Sijetl - Denver 109:98

PAROVI PRVOG KOLA PLEJ-OFA

Istočna konferencija

(1) Detroit – (8) Milvoki

(2) Majami – (7) Čikago

(3) Nju Džersi – (6) Indijana

(4) Klivlend – (5) Vašington

Zapadna konferencija

(1) San Antonio – (8) Sakramento

(2) Finiks – (7) L. A. Lejkers

(3) Denver – (6) L. A. Klipers

(4) Dalas – (5) Memfis

XS
SM
MD
LG