Linkovi

Predsednik Buš zaželeo dobrodošlicu kineskim predsedniku Hu Djintao-u


Predsedenici Buš i Hu prvo su izvršili smotru jedinica američke vojske na travnjaku Bele kuće, kao deo zvanične ceremonije dočeka kineskog predsedenika, koji boravi u prvoj zvaničnoj poseti SAD. Trgovina je jedna od glavnih tema na razgovorima dvojice lidera, pošto trgovinska razmena dve zemlje iznosi 285 milijardi dolara godišnje, ali je ona ujedno obeležena velikim suficitom u korist Kine, u iznosu od 202 milijarde dolara. Predsednik Buš je rekao da su obe zemlje predane daljem proširenju trgovinske razmene, ali da bi ona trebalo da bude uravnotežena.

«Naše trgovinske veze bi bile još snažnije ukoliko bi Kina dozvolila američkim kompanijama da se takmiče na kineskom tržištu sa istom slobodom kao ovde u Americi.»

Predsednik Buš je dodao da je liberalizacija trgovine u skladu sa ulogom Kine kao odgovornog člana medjunarodnog ekonomskog sistema i jednog od lidera u svetskoj trgovini. Govoreći preko prevodioca, predsednik Hu je rekao da će njegova zemlja nastaviti da prilagodjava kurs svoje valute, poboljšava tržišni sistem, povećava izvoz i jača pravo intelektualne svojine.

«Nastavićemo da sledimo strategiju jačanja domaće potrošnje kako bismo obezbedili ekonomski i socijalni razvoj Kine. To će stvoriti nove mogućnosti za proširenje kinesko-američke ekonomske saradnje i trgovine,» rekao je kineski predsednik.

Predsednik Hu je rekao da je spreman da unapredi dijalog dve zemlje na osnovu uzajamnog poštovanja i ravnopravnosti i da promoviše, kako je rekao, svetsko pitanje poštovanja ljudskih prava. Ponašanje Kine u tom domenu je jedan od uzroka tenzija u odnosima dve zemlje, dok se predsednik Buš generalno zalaže za davanje većih ličnih sloboda. On je rekao da će sa kineskim predsednikom biti otvoren u pogledu njihovih neslaganja i da će nastaviti da vrši pritisak po pitanju ljudskih prava. Izlaganje predsednika Hua ispred Bele kuće bilo je nakratko prekinuto dobacivanjem jedne demonstrantkinje. Ona je dovikivala da su dani predsednika Hua odbrojani i pozvala predsednika Buša da spreči kineskog lidera da proganja članove duhovnog pokreta Falun Gong. Predsednik Buš je bio vidno iznerviran ovim incidentom, ali je rekao kineskom predsedniku da nastavi sa svojim izlaganjem. Demonstrantkinju su zatim uklonili agenti Tajne službe.

Medjutim, van kompleksa Bele kuće, aktivisti Falun Gonga i drugi demonstranti nastavili su proteste. Sa druge strane ulice pristalice Kineske komunističke partije izveli su tradicionalne plesove i mahali zastavama u znak podrške kineskom predsedniku. Predsednik Buš je u svom pozdravnom govoru takodje rekao da ceni ulogu koju je Kina preuzela kao domaćin šestostranih pregovora o nuklearnom programu Severne Koreje i pozvao kineskog predsednika da upotrebi svoj uticaj kod severnokorejskog vodjstva kako bi Korejsko poluostrvo bilo proglašeno za nenuklearnu zonu.

XS
SM
MD
LG