Linkovi

Predsednik Džordž Buš: Vakum vlasti u Iraku mogao bi da donese još više nasilja


Predsednik Buš je rekao da politički proces u Iraku uskoro mora da počne da pokazuje napredak.

«Mi u potpunosti prihvatamo da Iračani moraju da pojačaju napore na formiranju vlade nacionalnog jedinstva, kako bi se birači koji su glasali na izborima dobili vladu koja će odgovoriti na njihove zahteve. Takodje smatramo da vakuum u političkom procesu može da stvori nove prilike za zloupotrebe i opasnosti.»

Šiitski, sunitski i kurdski političari još uvek nisu uspeli da postignu saglasnost o novom premijeru. Dosadašnji premijer, Ibrahim al-Džafari, ostaje mandatar za sastav nove vlade koga je predložio većinski šiitski blok u parlamentu. Predsednik Buš je to rekao posle susreta sa guvernerima četiri savezne države koji su proteklog vikenda posetili američke vojnike u Avganistanu, Kuvajtu i Iraku. Predsednik je naglasio da je američki cilj u Avganistanu i Iraku i dalje potpuna pobeda.

«Pobeda će biti postignuta kada bude postojala demokratija u obe zemlje, koja je u stanju da se održi i da se odbrani.»

Predsednik Buš nastavlja sa svojim javnim nastupima o Iraku u jeku rekordno niske popularnosti i pada podrške javnosti ratu u Iraku. Prema nedavnoj anketi lista «USA Today» i agencije Galup, samo 32 odsto Amerikanaca odobrava način na koji predsednik Buš vodi rat u Iraku, dok ga 65 odsto ne odobrava. Prema istoj anketi 57 odsto Amerikanaca smatra da je invazija na Irak bila pogrešna. Medjutim, predsednik Buš i dalje tvrdi da je odluka da se svrgne Sadam Husein bila ispravna i da će učiniti Ameriku bezbednijom.

«Ne očekujem da se svi slože sa mojom odlukom da se ide u Irak, ali želim da ljudi shvate da neuspeh u Iraku nije opcija, da bi neuspeh u Iraku učinio bezbednosnu situaciju u našoj zemlji težom, a da će uspeh u Iraku stvoriiti osnovu za mir za buduće generacije.»

Predsednik je dodao da je Irak centralni front u borbi protiv terorizma i da je bolje boriti se protiv neprijatelja u drugim zemljama nego kod kuće.

XS
SM
MD
LG