Linkovi

Evropski mediji: Nova teroristička pretnja Evropi -


Evropski mediji ovih dana učestalo pišu o novoj terorističkoj pretnji Evropi - "belim muslimanima" koji se regrutuju u BiH i lako se infiltriraju u evropsko društvo.

Današnje izdanje Euobservera, Internet pregleda najaktuelnijih evropskih zbivanja, kao ključnom temom se bavi novom sigurnosnom pretnjom- "belim muslimanima', koji se regrutiuju u BiH i idealni su za infiltriranje i napade na evropske ciljeve. Ovaj medij se poziva na tajnu studiju američkih i hrvatskih obaveštajnih sužbi, koje kažu da je regrutovanje Bošnjaka uspešan posao za teroriste Al Kaide, jer se novi regruti lakše uklapaju u evropsko društvo i lakše dolaze do meta napada.

Prema analizi obaveštajaca, mladi Bošnjaci su idealna meta teroristima jer čine najveći deo armije nezaposlenih, lako dolaze do oružja i žive u zemlji čije granice prema Albaniji, Tuskoj i dalje prema Afganistanu su, u najmanju ruku porozne.

Ista sudija tvrdi da se regrutovanje intenziviralo od 2001. godine, mada mu koreni sežu do 1991. godine. Veruje se da je veći deo pomoći post-ratnom društvu u BiH , koji je došao sa Bliskog Istoka, upotrebljen za gradnju "kulturnih centara" koji, u najvećem broju, šire radikalne islamističke ideje.

Sem vlastitih saznanja, zajednički američko-hrvatski izveštaj se bazira i na dokazima pribavljenim od strane šest Alžiraca sa bosanskim državljanstvom, koji su trenutno smešteni u američkoj bazi Guantanamo na Kubi. Isti izvor priznaje da je većina Bošnjaka u BiH "umerena i da mrzi nasilje", što daje prostora za tvrdnju da , ipak, regrutovanje terorista ne nalazi na široku bošnjačku podršku u BiH.


XS
SM
MD
LG