Linkovi

Cene zlata i srebra postižu nove rekorde


Cene zlata i srebra postižu nove rekorde – zahvaljujući skoku cena nafte, što prema mišljenju analitičara podstiče strahovanje od inflacije.

Zlato je kroz istoriju bilo mera bogatstva. Mnogi ljudi su u periodima neizvesnosti verovali da ništa nije sigurnije od zlata, o čemu govori i saradnik agencije Asošijeted pres, Majk Martinez.

«Kada se kamatne stope povećavaju, kao što je slučaj sa Federalnim rezervama i to pogađa ostale stope u zemlji, zlato postaje privlačna zamena, jer svi hoće da ulože nešto u neku čvrstu robu», kaže Martinez.

Ali za one koji zavise od plemenitih metala, kupovanje te «čvrste robe» postaje sve teže.

Umetnica iz Virdžinije Suzan Sanders ima strast prema plemenitim metalima, budući da već 32 godine pravi zlatan i srebrn nakit.

«Čak i kao sirovi materijal, zlato je prelepo. Takođe ima svoju težinu i osećate se kao da posedujete nešto zaista važno», kaže Suzan Sanders.

Uz cenu zlata od gotovo 600 dolara za uncu i cenu srebra veću za 83 odsto nego pre jedne godine, njena ulaganja su sada znatno povećana. Iako visoke cene nisu umanjile njenu ljubav prema plementim metalima, Suzan Sanders kaže da joj prilično ograničavaju kreativnost.

«Dobar deo mog nakita je većih dimenzija i samo ulaganje u svaki komad je sada više nego što mogu da podnesem», kaže Suzan Sanders.

Analitičari tržišta kažu da će samo potražnja nakita tokom naredne tri godine da premaši ponudu rudnika za 40 odsto. Martinez objašnjava da je u igri loša kombinacija smanjene ponude i straha od ukupne inflacije.

«Pre svega imate visoke cene nafte koje dostižu 70 dolara za barel, što će da poveća strahovanje od inflacije», kaže Martinez.

Investitori se tradicionalno okreću zlatu kao štitu od inflacije. Međutim, pojedini zlatari upozoravaju mušterije da ne gledaju na zlatne i srebrne predmete kao na investiciju, ukoliko ne planiraju da ih prodaju. Suzan Sanders kaže da većina njenih mušterija čuva svoj nakit celog života.

XS
SM
MD
LG