Linkovi

Vizner: Beograd da bude konstruktivan u pregovorima


Američki izaslanik za status Kosova Frenk Vizner /Frank Wisner/ pozvao je vlasti u Beogradu na konstruktivnu ulogu u pregovorima koji su u toku kako bi ishod bio mirno i demokratsko Kosovo koje štiti prava svih svojih stanovnika.

SAD smatraju da je "hitno i važno" da se odluka o budućem statusu Kosova donese do kraja 2006. godine i da će konstruktivna uloga vlasti u Beogradu u tome biti ključna za dalje integracije Srbije i njene odnose sa SAD, rekao je Vizner na konferenciji za novinare u Beogradu.

"Važno je da vlasti Srbije aktivno učestvuju u pregovorima. Vlada Srbije treba zajedno sa vlastima u Prištini da saradjuje sa Martijem Ahtisarijem sve do postizanja rešenja. Ne sme biti prekida pregovora, a ideje treba da budu fleksibilne", rekao je Vizner.

Vlada Srbije, rekao je američki izaslanik - takodje treba da prihvati ishod pregovora, a rešenje budućeg statusa Kosova mora da obezbedi poštovanje prava Srba i drugih manjina na Kosovu.

Upitan da li SAD smatraju da već postoji rešenje za Kosovo i da je to nezavisnost, on je rekao da ne treba rešavati pregovore pre nego što su počeli i da SAD učestvuju u pregovorima sa ostalim članicama Kontakt grupe.

Tokom razgovora s Viznerom premijer Srbije Vojislav Koštunica, kazao je da će "Beograd uskoro izložiti konkretan predlog autonomije za pokrajinu po evropskim standardima".

Nakon razgovora s predsednikom Srbije, iz kabineta Borisa Tadića saopšteno da je on naznačio važnost pitanja decentralizacije jer je to "od suštinskog značaja za opstanak srpske zajednice na Kosovu".

Ministar inostranih poslova SCG Vuk Drašković ponovio je ambasadoru Vizneru da bi "nametnuto proglašenje nezavisnosti Kosova bilo opasno po stabilnost Zapadnog Balkana i po sistem medjunarodnog prava".

XS
SM
MD
LG