Linkovi

Muzika za decu na vrhu Bilbord top liste


Više od 50 godina, američki magazin Bilbord objavljuje nedeljnu listu najprodavanijih albuma u zemlji.

Mesta na vrhu obično pripadaju malom krugu megazveda kao što su Prins, Madona ili Šakira. Ali početkom aprila, po prvi put u istoriji su albumi za decu zauzeli prva tri mesta na Bilbordovoj listi. Muzika za malu decu je odnedavno postala veliki biznis

Muzika iz Diznijevog TV filma «High School Musical» postala je glavni hit medju decom uzrasta od 6 do 12 godina. U aprilu se saundtrek iz tog filma drugi mesec za redom našao u društvu deset najprodavanijih albuma u Americi – a već je dostigao platinasti tiraž sa milion prodatih kopija. Rej Mekdonald, novinar Glasa Amerike koji prati zbivanja u muzičkoj industriji objašnjava ovaj novi trend.

«Klinci koji pevaju su sasvim obični – oni nisu neka čuda od dece. Zato svaki dečak ili devojčica koji sluša može da se identikuje s njima».

Veći deo ove nove muzike namenjen je mališanima koji su prerasli uspavanke i dečije pesmice ali još nisu dovoljno stari da slušaju, na primer, Maraju Keri. Zato muzičke kuće kao što je Kidz Bob nude verzije odraslih hitova prilagodjene dečijem uzrastu. Za manje od pet godina ova kuća je prodali 7 miliona albuma za decu, kaže izvršni direktor Klif Čenfeld.

“Ta muzika danas mora da se bar malo svidi i roditeljima. Prošla su vremena kada su roditelji kupovali i davali deci muziku a da nisu ni znali šta ona slušaju”.

Roditelji su ciljna grupa koja i dalje kupuje albume u prodavnicima, umesto da ih samo daunloduje. Od početka ove godine, prodaja albuma u radnjama opala za oko dva procenta na nacionalnom nivou. Ali muzika za decu je ultra-popularna, a prodaja je skočila za blizu 60% u toku 2005.

Ralf Kovert je ranije svirao u jednoj rok grupi. Njegovi koncerti i dalje pune klubove, ali su njegovi obožavaoci danas mnogo mladji nego nekada.

“Ne pokušavam da pojednostavim svoju muziku. Na neki način trudim se da ona bude još pametnija. A na kraju se roditeljima svidja baš kao i klincima”.

Sve te vesti su praznik za uši zaposlenih u muzičkoj industriji, koji punom parom štampaju nove i nove albume za decu...

XS
SM
MD
LG