Linkovi

Vujanović siguran da će se za nezavisnost izjasniti preko 55 odsto izašlih birača


Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je da je siguran da će se za nezavisnost na referendumu izjasniti preko 55 odsto izašlih birača i odbacio optužbe o kupovini glasova. On se nada da će Crna Gora poštedeti Evropsku uniju i sebe sivih zona koje bi mogle biti ozbiljan predmet polemike.

Vujanović je objasnio da uvjerenje bazira na činjenici da građani slobodnih država od bivšeg Sovjetskog saveza, Češke i Slovačke do zemalja nekadašnje Jugoslavije nijesu glasali protiv samostalnosti.

"To se nigdje nije desilo, pa neće ni u Crnoj Gori", ocijenio je Vujanović odbacujući istovremeno teze o kupovini glasova.

"Volja građana se ne može kupiti i u to nikada nisam vjerovao", istakao je crnogorski predsjednik.

Govoreći o vladinoj Deklaraciji o odnosima sa Srbijom kojom se predlažu ista prava za građane obje članice, on je rekao da očekuje pozitivniju reakciju beogradskih vlasti nakon referenduma.

Predsjednik Upravnog odbora Grupe za promjene Svetozar Jovićević podnio je ostavku na članstvo i funkciju u toj nevladinoj organizaciji zbog neslaganja u vezi sa referendumom.

On se na taj potez odlučio jer nije uspio da izdejstvuje da Upravni odbor javno sugeriše pristalicama Grupe da na referendumu podrže obnovu državne nezavisnosti.

U GZP zatečeni Jovićevićevom ostavkom

Članovi Upravnog odbora Grupe za promjene su saopštili da su “zatečeni iznenadnom i nenajavljenom ostavkom” svog predsjednika Svetozara Jovićevića. U saopštenju, koje je citirano u emisijama vijesti elektronskih medija, negirana je informacija da je na posljednjoj sjednici UO bilo konfrontacija i podjela u vezi sa stavovima GZP prema referendumu.

Član UO Goran Batričević, koji je potpisao saopštenje, je negirao da je Jovićević insistirao na tome da GZP pozove svoje članove i simpatizere da 21. maja glasaju za nezavisnost Crne Gore, navodeći da je tako nešto u suprotnosti sa osnovnim programskim dokumentima GZP.

U saopštenju je napisano da će GZP nastaviti i bez Jovićevića “borbu za oslobodjenje” Crne Gore od “poslednjeg totalitarnog režima u Evropi”.


XS
SM
MD
LG